Érdekességek

MI AZ A CHATGPT ÉS MIT CSINÁL?

A cikk megjelenésének szakmai támogatója a CyberCamp, 
Magyarország első széles körben elérhető junior kiberbiztonsági szakember képzése, amelyben az etikus hackelés alapjai is megtanulhatók.
www.cybercamp.hu

MI AZ A CHATGPT ÉS MIT CSINÁL?

ChatGPT szemléletesen megfogalmazva egy beszélgető robot vagy beszélgető automata. Nevezik botnak, chatbotnak vagy MI-nek, esetleg AI-nek.  A ChatGPT-vel jelenleg csak írott formában, egy weboldalon keresztül lehet kommunikálni, habár a beszédfelismerés és a beszédszintézis már elég fejlett lenne ahhoz, hogy akár élő szóban is lehessen vele beszélgetni. A ChatGPT és a többi hasonló chat bot nem gondolkodnak, nincsenek érzelmeik, csupán választ generálnak a feltett kérdésekre. A beszélgetések során figyelembe tudják venni az előzményeket, így képesek kontextus-függő választ adni, illetve finomítani vagy korrigálni az adott választ, ha azzal az ember nem elégedett.

Kicsit pontosabban meghatározva, a ChatGPT az OpenAI da-vinci-3 nyelvi modelljére épülő, weben keresztül publikusan elérhető chat alkalmazás. Az OpenAI-nak többféle nyelvi modellje létezik, amelyek más-más területen bizonyulnak alkalmasnak. Az egyes nyelvi modelleket ki lehet próbálni a Playground – OpenAI API oldalán.

A ChatGPT-nek és az egyéb hasonló nyelvi modelleknek kérdéseket lehet feltenni, párbeszédet lehet velük folytatni. A modell nem előre megírt válaszokat tartalmaz, hanem a modellben lévő, a tréningezéskor beletöltött adatok, szabályok és a beszélgetés kontextusa alapján generál válaszokat. Hogy mennyire legyen variabilis, vagy éppen determinisztikus az adott modell, az egy 0 és 1 között állítható paraméter. Az OpenAI ezt temperature-nek nevezi, 0 esetén a modell determinisztikus, tehát ugyanarra a kérdésre mindig azonosak lesznek a válaszok; 1 esetén a rendszer sztochasztikussá válik, az adott válaszokban nagy lesz a variabilitás. A ChatGPT esetében ez a temperature 0,7 körül lehet, tehát kicsi az esélye annak, hogy egy komplexebb kérdésre kétszer teljesen megegyező választ adjon.

A nyelvi modell másik tulajdonsága, hogy képes tanulni a válaszaira adott reakciókból is, de azt biztonsági okokból a nagyközönség felé nyilvános modellen már elég erősen limitálják. Miért? Emlékezzünk például a 2016-os esetre, amikor a Microsoftnak le kellett kapcsolnia a chatbot-ját, mert a kommentelők rövid idő alatt rasszistává változtatták azt.

A CHATGPT FELHASZNÁLÁSA ÉS VESZÉLYEI

A ChatGPT hatalmas mennyiségű adattal, információval rendelkezik. Nagyságrendekkel többel, mint amennyit egy átlagos ember képes lenne megjegyezni vagy akár egész életében csak elolvasni. És ezt az információt fel is tudja használni. Tud benne keresni és tud új információt szintetizálni. Képes a birtokában lévő adatok segítségével olyan problémákat is megoldani, amelyekkel nem találkozott, amelyekre nem készíttették fel.

MENNYI A CHATGPT INTELLIGENCIAHÁNYADOSA?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert ehhez az intelligencia fogalmát kellene a chatbotra is alkalmazhatóan meghatározni. Ami viszont biztos, hogy az intelligencia tesztekben használt szöveges feladatokat pillanatok alatt és helyesen képes megoldani.

A CHATGPT VESZÉLYEI?

A ChatGPT egy nagy potenciállal bíró hasznos eszköz lehet a mindennapi életben, megkönnyítheti például az informatikusok munkáját és rövid időn belül például akár az ügyfélszolgálatok munkájának nagyrészét is elvégezheti. De kutatók is eredményesen használhatják a napi feladatiak során. Azonban ennek a technikának is lehetnek árnyoldalai. Vegyük sorba, hogy az egyes felhasználási esetekben milyen veszélyt jelenthet a ChatGPT.

TÉVEDNI EMBERI DOLOG

Most már ez nem biztos, hogy igaz. A chatbot mögött rejtőző mesterséges intelligencia az idegrendszer működését modellezi, hasonlóan működik az emberi agyhoz. Mint az emberek, a chatbot is adhat inkorrekt választ, tehát tévedhet. Ezért mindig kritikával kell fogadni a kapott válaszokat. Ez történhet esetleg más forrásból történő ellenőrzéssel vagy további kérdések feltételével, ha kétség merül fel a válasz helyességében.

Amerikában egyre több iskolás esik abba a tévhitbe, hogy nem szükséges tanulni, mert a ChatGPT mindent tud, csak meg kell tőle kérdezni. Több iskolában le is tiltották az OpenAI honlapját, de ez mobilnet használatával könnyedén megkerülhető. Ez a tendencia várhatóan a chatbotok nyelvi képességeinek fejlődésével még inkább terjedni fog és várhatóan világ méreteket fog ölteni a gyermekek körében. Tudni kell azonban, hogy megfelelő tudás nélkül nem lehet kellően pontosan megfogalmazni az elvárásokat, illetve kritikusan szemlélni a kapott válaszokat, tehát továbbra is szükség van a tanulásra és a világ megértésére.

SOK A SZÖVEG

A ChatGPT segítségével bármilyen témában könnyen lehet tetszőleges terjedelemben, tetszőleges korcsoportnak szánt szövegeket készíteni. Ezt a tulajdonságot álhírek készítésére is fel lehet használni, mely a pontosan eltalált nyelvezet, téma és érvelés miatt komoly negatív hatást is kiválthat.

De nem is kell feltétlenül álhíreket készíteni ahhoz, hogy az automata által végtelen mennyiségben elkészített szövegbe egyszerűen belefulladjanak a hírportálok és esetleg az egész emberiség. Most már bárki, komolyabb tudás nélkül bármiről képes bármilyen hosszú szöveget írni. Vajon ez a cikk is ChatGPT-vel készült?

A csalók arra is rájöttek, hogy nagyon hatásos adathalász emaileket lehet vele íratni vagy manipulációra felhasználni. Például lejárató kampányokat szervezni egy cég munkatársai körében és az így elégedetlenné tett és igazságtételre vágyó munkavállalókat felhasználva belülről indítani támadást a szervezet ellen.

HÁZI FELADAT

Ezekkel a nyelvi modellekkel a diákoknak nem kell sok időt tölteni egy-egy fogalmazás megírásával. Elég, ha csak beírják, hogy miről és milyen hosszú fogalmazást kell írni, és a bot készséggel elkészíti azt. Ugyanígy képes megoldani pl. matematika, fizika, stb feladatokat is. A pedagógusnak nem sok esélye van a chatbottal szemben. Szerencsére a magyar nyelvi képességei még limitáltak az ilyen botoknak, de ez valószínűleg nem sokáig lesz már így.

VESZÉLYES FEGYVER

Az nem várható, hogy a ChatGPT a Terminátorhoz hasonlóan az emberiség ellen fordulna, de bűnözői körök máris kihasználják a bot hatalmas tudását. A készítők próbáltak intézkedéseket hozni, hogy ez ne történhessen meg, de egy kis kreativitással ki lehet játszani. A ChatGPT-től lépésről lépésre instrukciókat lehet kapni, hogy hogyan kell egy autót ellopni, valahová betörni, vagy pl. kártékony programot készíteni és azt bejuttatni egy rendszerbe. Segítségével akár az informatikához alig értők is veszélyes hekkerré válhatnak.

CSALÓK A LÁTHATÁRON

A fentiekhez társul még egy tényező, amiről a ChatGPT készítői nem tehetnek.  A ChatGPT körüli nagy hullámokat igyekeznek meglovagolni a csalók is. Sorra jelennek meg az olyan appok Androidra és IOS-re is, amik a ChatGPT szolgáltatásait ajánlják app formájában. Fontos tudni, hogy a ChatGPT a cikk írásakor csak az OpenAI weblapján érhető el. Vannak más botok is, és az OpenAI is kínál a ChatGPT-n kívül más MI megoldásokat, tehát nem lehet biztosan tudni, hogy valójában mit is töltünk le, annak milyen képességei és esetleg mellékhatásai lehetnek. Ha mégis ilyen alkalmazás letöltése mellett döntünk, alaposan fontoljuk meg, hogy melyiket választjuk. Azonnal gyanakodjunk, ha kevés értékelése van, túl sok mindenhez kér hozzáférést illetve, ha az adatvédelmi tájékoztatónál az szerepel, hogy nem lehet kérni a személyes adatok törlését.

ÖSSZEFOGLALÁS

A ChatGPT publikus megjelenése minden bizonnyal egy új korszak kezdete az informatikában. Segítségével az ember csak a kreativitást igénylő feladatokra koncentrálhat. Az unalmas, keresgélést igénylő, ismétlődő feladatokra ott a bot. A mesterséges intelligencia alkalmazása jelentősen növelheti a számítógéppel végzett munka hatékonyságát. A ChatGPT és egyéb mesterséges intelligencia felhasználásának az előnyök mellett azonban veszélyei is vannak. Eszközként használva mindig kritikával kell fogadni a válaszait, mert az MI sem tévedhetetlen. A hatékonyságnövekedés sajnos az MI-t használó bűnözők esetében is fennáll, így ők is hatékonyabbak lehetnek a segítségével.

Beszélgessünk!

Tegye fel kérdéseit szakértőinknek!

Tanácsadás

FORTIX Consulting Kft.
Székhely: 1114 Budapest, Magyari István utca 2.
Fsz. 4.

Iroda: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2. 4. em. 1.
hello@fortix.hu

Dr. Simon Norbert
+36 30 255 7866
norbert.simon@fortix.hu

CyberCamp

Oktatásszervezés

TELEFON: +36 70 907 2689 vagy +36 70 303 2617
Munkanapokon 10:00-15:00

E-MAIL: webinfo@cybercamp.hu 

Hírlevél
Maradjunk kapcsolatban! Naprakész iparági hírek, izgalmas cikkek, hetente.
Az év Családbarát vállalata 2023Opten A MinősítésAz év Családbarát vállalata 2023Innovatív márka 2023
Fortix facebookFortix LinkedinFortix youtube
Copyright © FORTIX Consulting Kft.