Érdekességek

Kütyükérdés: mobil a suliban?!?

Időnként felizzik a téma, hogy legyen-e mobileszköz használat az iskolában. Ha megjelenik egy bejegyzés, cikk, akár most a szlovák oktatási miniszter, Tomáš Drucker javaslata miatt, akár korábban, a kommentek tömege jelzi, hogy milyen jó lenne, ha betiltásra kerülne a sulikban minden kütyü. Látszólag „mindenki” ezt akarja. Mondjuk én meg szeretnék egy Lamborghinit – mert mindenki pont úgy szakértő a témában, ahogy én autóversenyző.

Félreértés ne essék, jóideje az a véleményem, hogy kb. az alsó tagozat végéig, az alapkészségek elsajátításáig ne legyen mobil, meg tablet: Minek?! De ez nem az iskolára vonatkozik, hanem mindenhová, legfőképpen otthonra. De ez sem ilyen egyszerű.

Nem vagyok gyermekpszichológus, csak a környezetemre és családi tapasztalataimra hagyatkozhatom, mikor arról van szó, mit is szeretne a totyogós csemete. Alapesetben „Flappy Bird”-öt és „Google account”-ot biztosan nem. Kapcsolódni szeretne, számára megfelelő feladatot, visszajelzést, játszani és azt csinálni, amit a szülő szokott. Ilyen egyszerű. (Persze majd jöhetnek a szakértők és megmondhatják, miért nem az mégsem.) Tehát a gyermek azt akarja csinálni, amit mi – autót szerelni, főzni, tüzet oltani és űrsétát tenni. Ezért van a játék villáskulcs, a babakonyha, a tűzoltóautó és az űrhajós-sisak a gyerekszoba polcán. De figyeljünk kicsit magunkra, és nézzük meg mit is csinálunk, amikor a gyerek a közelünkben van: Kezeljük az ezerféle kommunikációs csatornán felénk ömlő információt, anyuka megrendeli a webshopból a hétvégi rántottszeletet, csetel az ovis csoport anyukáival a megosztott farsangi fotókkal kapcsolatban, rendezi a banki ügyeket a telefonján. Főzés közben meg tableten nézi a receptet a menőséf YouTube csatornájáról. Apuka – legyen mondjuk építési vállalkozó – ha hazajön, még lenyom egy Teams-meetinget, majd streameli a hétvégi meccset, közben letölti a CAD fájlokat és áttölti a méreteket a lézeres mérőeszköz szoftverébe. A nagyobb tesó épp a konzolon CoD-ban lövi szét egy másik online játékos virtuális fejét. Ovisunk meg ott áll, mutat valami kütyüre és üvölt: – Nem kell a tűzoltóautó! Tablet kell meg okostelefon!

Ugye mindenki érti? Mi, felnőttek, akik hű, de nagyon szeretnénk, hogy tilcsákbe’ mutatjuk azt a példát, amit. Üvölt a gyerek, hogy tablet kell?! Adjunk neki gyorsan egyet, „google account”-tal és „Flappy Bird”-el, akkor csönd lesz, mehet tovább a főzőshow és a meccsstream. A tűzoltóautó pedig összekarolva a villáskulccsal és űrhajós-sisakkal szomorúan könyökölnek a babakonyha pultján.

Így érünk az iskolába, ahol a népek és egyes szakértők szerint sem kell a mobil, a tablet és talán az informatika oktatás se – mondjuk nem is nagyon van, tisztelet a kivételnek. Pedig pont nem itt kellene elvonni az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlődését hozó informatikai eszközöket, ahol azok hasznosan és előnnyel forgathatók, mint a matekóra, a földrajz vagy a fizika. Mennyivel egyszerűbb látványosan elsajátítani az emberi test működését egy 3D oktatóprogramban, vagy kémiai anyagok robbanását szimulálni virtuálisan, a valódi szertár levegőbe repítése nélkül. A nyelvtanár unalmas frontoktatásának hatásfoka is messze elmarad az anyanyelvi diákokkal beszélgetést szervező oktatóprogram eredményei mellett.

Ehhez kellenek megfelelő eszközök, kialakított környezet, biztonságos hálózat. Szükség van a tanárok felkészítésére és oktatására – sokkal hatékonyabban –, bátorításuk a különféle informatikai megoldások bevezetésére és fejlesztésére. Támogatás a pedagógiai célok eléréséhez. Kell hozzá a pedagógus elkötelezettsége, a szülő támogatása, és a megfelelő informatikai eszközök használatára optimalizált gyermekbarát feladatokban is van még hiányosság. Mondjuk az elöregedett, már a technikai megoldásokra kevésbé fogékony pedagógustársadalom sem ideális az oktatás informatikai fejlesztéséhez. Pedig lassan van, vagy akár lehet elegendő eszköz is.

A kommentelő szülők az látják, amit látni akarnak, és tolják át a felelősséget az iskola felé, nem veszik észre és nem is akarják tudomásul venni azt a lehetőséget, ha a gyermek egy munkaeszközként tekint a kütyüre, akkor azt a felhasználási formát tanulja meg, és kevésbé lesz csak a szórakozás, a hamis pozitív visszajelzést adó játékprogramok és a céltalan időtöltés eszköze.

De ez nehéz. Ahogy az én korosztályomnak a matinéadás, úgy a mai kicsiknek a tablet, a youtube vagy a minecraft a póráz, a szülőnek a folyamatos csendes időszak, hiszen olyan jól elvan a gyerek a képernyő előtt. Mindezt úgy, hogy sokszor sem szülői felügyelet, sem kontrol, sem beszélgetés nincs a gyerekkel az ő szintjén a kiberkockázatokról, hogy mit csinálunk a neten, hogy miért, és hogyan kellene. De ez nem csoda, a szülőknek sokszor fogalmuk sincs ezekről, hiszen saját maguk is áldozatai az adathalász támadásoknak, a zsarolóvírusoknak vagy akár online zaklatásnak – amik olyanok, mint egy piszkos folt a szőnyegen: ha nem jön ki, rátoljuk a fotelt és nem beszélünk róla többet, pláne a gyerekkel – de a suliban ne legyen mobilkütyü!

Szerintem meg inkább otthon legyen sok foci, társas és medzsboxozás a szőnyegen. Meg kutyasétáltatás, rohangálás a réten, a téren vagy a gangos ház udvarán. Keressük és találjuk meg a digitális egyensúlyt a családban, együtt, nem az iskolára mutogatva tiltással, hanem otthon, a saját környezetünkben teremtve meg az egészséges élet feltételeit. Az iskola meg alakítsa ki a korszerű, hatásos oktatás digitális feltételeit, és legyen ott annyi mobileszköz, amennyi szükséges.


A szerző kiberbiztonsági tanácsadó, családapa, a saferinternet.hu oktatója. 

Beszélgessünk!

Tegye fel kérdéseit szakértőinknek!

Tanácsadás

FORTIX Consulting Kft.
Székhely: 1114 Budapest, Magyari István utca 2.
Fsz. 4.

Iroda: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2. 4. em. 1.
hello@fortix.hu

Dr. Simon Norbert
+36 30 255 7866
norbert.simon@fortix.hu

CyberCamp

Oktatásszervezés

TELEFON: +36 70 907 2689 vagy +36 70 303 2617
Munkanapokon 10:00-15:00

E-MAIL: webinfo@cybercamp.hu 

Hírlevél
Maradjunk kapcsolatban! Naprakész iparági hírek, izgalmas cikkek, hetente.
Az év Családbarát vállalata 2023Opten A MinősítésAz év Családbarát vállalata 2023Innovatív márka 2023
Fortix facebookFortix LinkedinFortix youtube
Copyright © FORTIX Consulting Kft.