Érdekességek

Az ISO 27001 szerepe a vállalati biztonságban

Az információbiztonság a mai üzleti világ egyik legkritikusabb eleme, különösen az adatvezérelt gazdaságban, ahol az információ az új “arany”. Ebben az összefüggésben az ISO 27001 szabvány kiemelkedő szerepet játszik a vállalati információbiztonság megerősítésében.

Ez a nemzetközi szabvány olyan követelményeket határoz meg, amelyek segítenek a szervezeteknek kialakítani, megvalósítani, fenntartani és folyamatosan fejleszteni az információbiztonsági irányítási rendszerüket (IBIR/ISMS).

Az ISO 27001 egy átfogó módszertant kínál a kockázatkezelésre, amely nélkülözhetetlen a biztonsági rések és az adatsértések kezelésében.

Tartson velünk, hiszen részletes elemzés alá vetjük, hogy miért fontos az ISO 27001 minden modern vállalat számára, hogyan működik, és milyen előnyökkel járhat a megfelelő működtetése.

Mi az ISO 27001?

Az ISO 27001, hivatalos nevén ISO/IEC 27001:2022, egy nemzetközi szabvány, amelyet az International Organization for Standardization (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) állított össze.

És milyen történet bújik meg a szabvány mögött? Mutatjuk:

A szabvány alapjait az 1990-es években vetették meg, amikor az angol kormány támogatásával létrejött egy “gyakorlati kódex” az információbiztonság terén. Ezt a kódexet a Shell vállalat információbiztonsági szabályzata inspirálta, amely 1991 novemberében jelent meg. Az angol szabványügyi testület ezt a dokumentumot vette alapul, és 1995. február 15-én BS7799 szabványként hivatalosan is kiadta.

Az új évezred hajnalán, az ISO/IEC nemzetközi szabványügyi testület adoptálta ezt a szabványt, és 2000-ben kiadták ISO/IEC 17799:2000 néven. Később, 2005-ben a szabványt átszámozták ISO/IEC 27001:2005-re, ami egyben felgyorsította a hivatalos tanúsítási eljárásokat és folyamatokat is.

Napjainkban az ISO/IEC 27001 része egy szélesebb szabványcsaládnak, amely az információbiztonságot szabályozza. Ez a szabványcsalád folyamatosan bővül újabb és újabb szabványokkal, amelyeket néhány évente felülvizsgálnak és újrakiadnak, hogy megfeleljenek a változó technológiai és üzleti környezet követelményeinek.

A szabvány célja, hogy világszerte egységes kereteket szabjon az információbiztonsági irányítási rendszerek számára.

Az ISO 27001 az információbiztonsági irányítási rendszer (ISMS) alapkövetelményeit foglalja magában, beleértve a tervezést, a bevezetést, a felügyeletet, az áttekintést, a fenntartást és a folyamatos fejlesztést.

Az ISMS lényegében egy dokumentált menedzsment rendszer, amely segít megvédeni a fizikai, digitális és szellemi tulajdont a fenyegetésektől, biztonsági résektől és más kockázatoktól.

Az ISO 27001-en alapuló ISMS az adatok bizalmasságát, sértetlenségét és rendelkezésre állását tartja szem előtt, miközben az üzleti, jogi, etikai és szerződéses követelményeknek is megfelel.

Az ISO 27001 előnyei a vállalati információbiztonság szempontjából

Az ISO 27001 bevezetése olyan előnyökkel jár, amelyek nélkülözhetetlenek egy vállalat versenyképességéhez és gördülékeny működéséhez. Ezek a következők:

 • Kockázatkezelés: az ISMS keretrendszer segít azonosítani, értékelni és kezelni az információbiztonsági kockázatokat, minimalizálva a potenciális incidensek valószínűségét.
 • Megfelelőség: az ISO 27001 megkönnyíti a különböző szabályozási és jogi követelmények teljesítését, csökkentve a jogi és szerződéses büntetések kockázatát.
 • Bizalom: a tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok bizalmat építhetnek ügyfeleik, partnereik és más érdekelt felek (akár a shareholderek) körében, mivel ez azt jelzi, hogy komolyan veszik az információbiztonságot és aktívan kezelik az ezzel kapcsolatos kockázatokat.

Hogyan implementáljuk az ISO 27001-et?

Az ISO 27001 implementálása komplex folyamat, amely stratégiai tervezést, erőforrás-allokációt és vezetői elkötelezettséget igényel.

Az alábbi lépések segíthetnek Önnek a sikeres bevezetésben:

 1. Elkötelezettség és támogatás a vezetőségtől: az ISMS sikeres implementálása a felsővezetés támogatását és részvételét igényli.
 1. A cégpolitika és a célok meghatározása: egyértelműen definiálni kell az információbiztonsági célokat, amelyek összhangban vannak a vállalati stratégiával.
 1. Kockázatértékelés: az információbiztonsági kockázatok azonosítása, értékelése elengedhetetlen a célravezető védelmi intézkedések kialakításához.
 1. Végrehajtás: meg kell valósítani az ISMS keretrendszer alapján szükséges biztonsági kontrollokat és eljárásokat.
 1. Felülvizsgálat és folyamatos fejlesztés: a hatékonyság rendszeres ellenőrzése és a szükség szerinti finomhangolása biztosítja a rendszer relevanciájának és hatékonyságának fenntartását.

Hogyan néz ki a megfelelőség folyamata?

Ez egy közel sem egyszerű, jelentős információbiztonsági tapasztalatot igénylő procedúra, így legegyszerűbb módja, ha szakértői segítség felé folyamodunk. A FORTIX-nál a következő folyamaton megyünk keresztül a megbízható, eredményes végkifejlet érdekében:

 1. Külső és belső környezet felmérése: az első lépés a vállalat környezetének teljes körű áttekintése. Ide értjük az aktuális információbiztonsági kontrollokat és azok érettségi szintjét – ez magában foglalja az összes releváns folyamat, rendszer és eszköz felülvizsgálatát, hogy megértsük a cég aktuális biztonsági állapotát és annak kockázati kitettségét.
 1. Információbiztonsági irányítási keretrendszer kialakítása: ez a lépés magában foglalja az információbiztonságért felelős szerepkörök kijelölését, az alkalmazandó kockázatelemzési módszertan meghatározását, és az irányítási rendszer operatív feladatainak kijelölését.
 1. Kockázatelemzés: a kockázatelemzés során felmérjük és auditáljuk azokat a kritikus információs vagyonelemeket, amelyek az üzleti tevékenységek során veszélyeztetve lehetnek. Ez a lépés lehetővé teszi cége számára, hogy megértse és priorizálja azokat a kockázatokat, amelyekkel szemben védekezni kell.
 1. Kontrollok bevezetése: a kockázatelemzést követően kialakítjuk a kockázatkezelési stratégiáját és segítünk bevezetni azokat az információbiztonsági kontrollokat, amelyek csökkentik ezeket a kockázatokat.
 1. Teljesítmény nyomon követése: a megvalósított kontrollok hatékonyságának mérésére segítünk vállalatának releváns információbiztonsági célokat kitűzni, kulcs teljesítménymutatókat elemezni, és elvégezzük a belső auditot.
 1. Tanúsító auditra felkészítés: miután a fent említett lépéseket sikeresen végrehajtottuk, cége felkészült a tanúsító auditra.

Tesszük mindezt a szabvány által is definiált PDCA (Plan-Do-Check-Act) életciklusnak megfelelően.

Következtetések

Az ISO 27001 alkalmazása elengedhetetlen azon “korral haladó” vállalatok számára, akik elkötelezettek az adat- és információbiztonság iránt.

A szabvány amellett, hogy egy keretrendszert nyújt az adatvédelemhez, egy átfogó módszertanként is szolgálhat a céget érintő információbiztonsági kockázatok kezelésére.

Bevezetése hozzájárul a…

 • kockázatarányos védelemhez,
 • vállalati hitelesség növeléséhez,
 • a jogi megfelelőség biztosításához,
 • a biztonsági incidensek csökkentéséhez.
 • a jelenlegi ügyfelek, partnerek megtartásához,
 • a szervezet folyamatainak fejlesztéséhez,

…miközben csökkenti a váratlan költségeket, erőforrás-felhasználásokat.

A szabvány bevezetésén gondolkodik, azonban nem talált még erre megfelelő partnert? Válassza a FORTIX-ot!

Beszélgessünk!

Tegye fel kérdéseit szakértőinknek!

Tanácsadás

FORTIX Consulting Kft.
Székhely: 1114 Budapest, Magyari István utca 2.
Fsz. 4.

Iroda: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2. 4. em. 1.
hello@fortix.hu

Dr. Simon Norbert
+36 30 255 7866
norbert.simon@fortix.hu

CyberCamp

Oktatásszervezés

TELEFON: +36 70 907 2689 vagy +36 70 303 2617
Munkanapokon 10:00-15:00

E-MAIL: webinfo@cybercamp.hu 

Hírlevél
Maradjunk kapcsolatban! Naprakész iparági hírek, izgalmas cikkek, hetente.
Az év Családbarát vállalata 2023Opten A MinősítésAz év Családbarát vállalata 2023Innovatív márka 2023
Fortix facebookFortix LinkedinFortix youtube
Copyright © FORTIX Consulting Kft.