Képzések, Nincs kategorizálva

AI MEGINT, MEGINT ÉS MEGINT…

Hónapok óta megy az AI körüli buli. Olvastam valahol, hogy mindenki mesterséges intelligencia szakértővé vált az utóbbi időben, és ez milyen igaz. A diákok helyett megírja a dolgozatot, a tanár helyett a kérdéseket, tanácsot ad a bírósági ítélethez, lerajzolja a pápát pufidzsekiben, elhozza a világvégét, meg feltöri a jelszavainkat… Én meg most adok még egy lökést az infarktushoz…

Ha mi ilyen technológiához férünk hozzá, akkor vajon hol tartanak az APT-k (Advanced Persistent Threat – fejlett erőforrással rendelkező fenyegetések, kormányok támogatásával rendelkező hekkercsoportok), a kormányok és a különféle szakszolgálatok? Vajon mire átlagpolgárként látjuk az eredményét a fejlesztéseknek, mire „alufólia lesz a holdraszállásból”, holt tartanak a párbetűs nevek alatt dolgozó titkosszolgálatok? De nyugi, ettől sem kell, hogy megálljon a szívünk.

Azt is vegyük végre tudomásul, hogy az AI még nem Ő. Bár a hatalmas tömegű információs bázis, és a nyelvi eljárások megfelelő programozása miatt a kapott válaszok olyanok, mintha egy tudattal, személyiséggel rendelkező entitástól kapnánk, nincs sem tudata, sem énképe és a kreativitása is egy jó véletlenszám generátorral megdolgozott statisztikai feldolgozó egység.

Pár napja futott egy kört a médiában, hogy az AI az emberek elpusztítását akarja (ChaosGPT), de ha eltekintünk a kattintásvadász címtől, a teljesen laikus újságírói fordulatoktól, mást látunk. Ha egy program bemeneteként meghatározzuk az emberiség elpusztítását, mint cél, és irányba állítjuk az algoritmust, akkor a legerősebb tömegpusztító fegyver google keresésével (spoiler: Cár-bomba) akkor is csak egy ügyes ovis szintjét éri el a gonosznak titulált program, ha már ez is hihetetlen technológiai bravúr. Tény, ha a ChaosGPT lenne az atombombák megkérdőjelezhetetlen ura egy ilyen utasítás után, akkor bajban lennénk. De egyelőre maradjunk a szöveges játék szintjén.

Egy másik, internetes éterbe kiáltott sikoly volt, hogy az AI pillanatok alatt fejti meg a jelszavainkat. A cikk mellé feltöltött táblázatból azonban csak annyi derül ki, ami már évekkel ezelőtt is igaz volt, hogy a rövid, könnyen kitalálható jelszavak nem érnek fabatkát sem, hiszen egy mai jelszótörésre szánt eszköz a 12 karakternél rövidebb komplex jelszavakat is percek alatt fejtheti vissza. Az megint nem került be a cikkbe egyértelműen, hogy ehhez nem kell AI. Szóval nem amiatt, hanem az informatikai eszközök általános fejlődése miatt kell többfaktoros hitelesítés, jelmondat és körültekintés a jelszavak használata közben. A kockázata azért ott van, hogy egy AI támogatott rendszer, a meglévő eszközök alkalmazásával vajon milyen sebességgel lesz képes sérülékenységeket kihasználni, hiszen már ma is optimalizálhatjuk akár a rosszindulatú programunk kódját a mesterséges intelligencia segítségével.

Bár itt van a finisben a depressziót szövegfelolvasás alapján jelző alkalmazás, az AI nem feltétlenül fog orvosi szinten beszélgetni velem, ha az elmém és érzelmeim komplex problémájával oda fordulnék. Nem a gép miatt, hanem az embertelen és sokszor érzelemmentes társadalom miatt leszek öngyilkos. A felelős pedig nem a fejlesztő kell legyen. Ha felvágom az ereim, ott sem a penge lenne a hibás.

Az egész dolog lényege, hogy a félinformációk, hangzatos címek ellopják a show-t. Ahelyett, hogy gondolkoznánk, hogy keresnénk és tanulnánk az AI használatának megfelelő formáit, csak szívjuk magunkba a pletykalapok hasábjain és a likevadász közösségi médiában megjelenő bejegyzéseket.

Én úgy gondolom, hogy a felelősségen áll vagy bukik majd a kérdés. Ha tudom, hogy milyen tevékenységért ki a felelős, ha tudom, hogy egy eszköz, jelen esetben az AI használata közben a társadalmi normák betartásra kerülnek, ha ismerem a működésének környezetét, a lehetőségeit – de ez igaz akár simán az internetre ugyanúgy –, akkor olyan lesz ez is, mint a kenyérvágókés… Ledöfhetném vele a szomszédot, de általában csak eszek egy jó szelet vajaskenyeret.

Források:

https://www.hwsw.hu/hirek/66012/homesecurity-mi-jelszo-feltores-passgan-jelentes.html

https://hvg.hu/tudomany/20230414_chaosgpt_mesterseges_intelligencia_alapulo_chatbot_gonosz_tervei

http://www.ma.hu/eletmod.hu/387648/Ongyilkos_lett_egy_apa_miutan_egy_AI_chatbot_rabeszelte

https://telex.hu/zacc/2023/03/26/papa-kabat-slay-fake

Beszélgessünk!

Tegye fel kérdéseit szakértőinknek!

Tanácsadás

FORTIX Consulting Kft.
Székhely: 1114 Budapest, Magyari István utca 2.
Fsz. 4.

Iroda: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2. 4. em. 1.
hello@fortix.hu

Dr. Simon Norbert
+36 30 255 7866
norbert.simon@fortix.hu

CyberCamp

Oktatásszervezés

TELEFON: +36 70 907 2689 vagy +36 70 303 2617
Munkanapokon 10:00-15:00

E-MAIL: webinfo@cybercamp.hu 

Hírlevél
Maradjunk kapcsolatban! Naprakész iparági hírek, izgalmas cikkek, hetente.
Az év Családbarát vállalata 2023Opten A MinősítésAz év Családbarát vállalata 2023Innovatív márka 2023
Fortix facebookFortix LinkedinFortix youtube
Copyright © FORTIX Consulting Kft.