fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Visszatérés a normál üzletmenetre

Vége a veszélyhelyzetnek (legalábbis egyelőre) és a cégek többsége lassan a kényszerű home office után visszaáll a hagyományos munkarendre. 

Egy felmérés szerint a budapesti irodákban a kijárási korlátozás időszakában a korábbi létszám kevesebb, mint 30 %-a dolgozott a munkahelyén, többségük home office-ban végezte munkáját, jelentősen hozzájárulva ezzel a járvány megfékezéséhez. 

Az újranyitás tekintetében nagyon vegyes a kép: vannak cégek, amelyek már most ütemezetten elkezdték a visszatérést, azonban vannak, akik csak júliusban kezdik, és akadnak olyanok is, akik a nyár végéig fenntartják az otthoni munkavégzést. Az általánosságban kimondható, hogy a cégek priorizálnak és húzóágazatokat terelik vissza elsőként az irodaterekbe (például: lízing és sales), a hátteret adó részlegek, valamint a könyvelés elképzelhető, hogy csak később tér vissza, hiszen a közösségi terekben a távolságtartás fenntartása kiemelten fontos. 

Azoknál a munkáltatóknál, ahol a dolgozók nagy része otthoni munkavégzésben vagy állásidőben töltötte az elmúlt két hónapot, a visszarendeződés számos munkáltatói feladatot generál. 
Mind globális, mind uniós szinten több ajánlás készült, amelyek megfelelő támpontot, kiindulási alapot jelenthetnek a további intézkedésekhez. A munkáltatóknak nem feladatuk, hogy a járványveszélyt a munkavégzés helyén teljes bizonyossággal elhárítsák, csak olyan kötelezettségük van, hogy alacsony szinten tartsák a fertőzés kockázatát. 

Éppen ezért a munkáltatónak a normál üzletmenetre való visszaállás előtt kockázatértékelést kell végeznie, amely számba veszi a működéssel kapcsolatos veszélyforrásokat. A kockázatértékelés törvényi kötelezettség, amelynek elmulasztása esetén a munkaügyi hatóság 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki telephelyenként 

Ilyenkor célszerű felmérni, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak biztonságosan a térben, és előírni a dolgozóknak, hogy ha be akarnak jönni az irodába, azt előre jelentsék be. 

Fontos biztosítani a 1,5 méteres védőtávolságot a munkaállomások áthelyezésével, esetleg elválasztó falak vagy egyéb plexiüvegek használatával. 

Az intézkedés része, hogy egyéni tereket jelölünk ki, ahol elsődlegesen az adott munkavállaló tartózkodhat.

A járvány terjedésének kockázatát csökkenthetjük, ha a közösségi tereket a munkavállalók csak létszámkorlátozás mellett használhatjákÉrdemes preferálni a természetes szellőztetést a közös levegőkeringető rendszerek alkalmazása helyett.  

A visszarendeződés fontos előkészítő feladatai közé tartozik a veszélyhelyzet alatt elmaradt foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok elvégzése is. A krónikus betegséggel küzdő munkavállalók soron kívüli alkalmassági vizsgálata is indokolt lehet, hogy kiderüljön, biztonsággal visszahelyezhetők-e munkahelyükre. munkavállaló a fertőzésveszélyre hivatkozva nem tagadhatja meg a munkavégzést, joga van azonban ahhoz, hogy a kockázatértékelésben meghatározott védőeszközöket kérjen a munkavégzéshez (maszk, fertőtlenítő, kesztyűt stb.). 

Visszatérés előtt szükséges az akár heteken át teljesen használaton kívüli irodák, eszközök fertőtlenítése, a szükséges tisztító- és fertőtlenítő szerek biztosítása. 
Ellenőrizni szükséges, hogy az épületben zavartalan a villany-, gáz-, fűtés- vagy éppen a vízszolgáltatás. 

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a visszatéréskor is be kell tartani és tartatni a munkahelyi-, az IT-, illetve az információbiztonságot. 

El kell végezni a használandó szoftverek, programok frissítését, a perifériák meglétének, üzemképességének ellenőrzését: mindent tesztelni kell a hálózattól kezdve a szoftvereken át egészen a levelezési rendszerig, továbbá ellenőrizni kell a biztonsági beállításokat is.  

A járvány olyan fejlesztéseket is beindíthat a jövőben, amit néhány hónappal ezelőtt még nem gondoltunk volna: a várható intézkedések közé tartozik a beléptetési rendszerek fejlesztése (testhőmérséklet mérő rendszer kiépítése) és az érintésmentes közlekedés kialakítása a vendégek fogadása esetén (a vendégek esetén kártyakiadó automata használata és a leadott kártyák fertőtlenítése, a csomagok átvételének szabályozása).  

Érdemes ezekre is felkészülni, hiszen az előrejelzések szerint szinte biztos, hogy a koronavírus-járványnak újabb hullámai lesznek. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)