fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Döntsön felelősen! Mi már megtettük!

A társadalmi felelőségvállalás mindig fontos értékmérője egy cégnek a hétköznapokban is. Ha pedig egy váratlan sokk éri a világot, mint most a koronavírus terjedése, ennek a felelősségvállalásnak még nagyobb a súlya.

 A FORTIX ebben a helyzetben úgy döntött, hogy rendszeresen megjelenő információkkal, cikkekkel és javaslatokkal segíti a cégeket, vállalkozásokat abban, hogyan mérsékelhetik a koronavírus káros gazdasági hatásait.

Ezekből az írásokból kiderül majd, hogy miért szükséges felkészülni a váratlan helyzetekre, miért fontosak azok az üzletmenet-folytonossági tervek, amelyek akár egy ilyen járvány esetén is segítséget jelentenek.

Figyeljék, olvassák cikkeinket, híreinket, hogy segíthessünk és minél hamarabb átvészeljük ezt a nehéz időszakot!

Új szakaszba lépett Magyarországon a koronavírus-járvány, megkezdődött a csoportos megbetegedések időszaka. A vírus villámgyorsan terjed és akiről kiderül, hogy fertőzött személlyel került kapcsolatba, annak azonnal 14 napos karanténba kell vonulni. Ráadásul a betegség zárt térben terjed a leggyorsabban: nemcsak emberek érintkezésével, hanem a tárgyakon megtapadt kórokozók is sokáig terjesztik a vírust.

A cégek számára most kifejezetten ajánlott az otthoni munka elrendelése. A KSH legutóbbi adatai szerint eddig a munkavállalók alig 4 százaléka, mindössze 144 ezer ember dolgozott távmunkában. A szolgáltató szektorban működő cégek 80-90 százalékában megoldható a home office, azonban a mostani krízishelyzet kihívások elé állítja a munkaadókat: gyorsan és nagylétszámú dolgozói gárdát kell átállítani – akár huzamosabb időre szóló – otthoni munkára.

A koronavírus terjedésével az üzletmenet-folytonosságra felkészült magyarországi cégek elővették a krízishelyzetekre vonatkozó intézkedési terveiket, amelyben az első tennivalók között szerepel a távmunkát minél szélesebb körben lehetővé tévő technikai rendszerekre történő átállás.

A távmunkához nyilvánvalóan szükség van számítógépre és internetkapcsolatra, illetve a cég rendszerébe történő biztonságos belépési lehetőségre.

Ahol eddig nem volt jellemző az otthoni munka, ott már ezzel is probléma adódhat: a cégek őrült tempóban el is kezdték felvásárolni a laptopokat. Emellett megnövekedett érdeklődés tapasztalható az online csoportmunkákat és értekezleteket lehetővé tévő megoldások, valamint a videokonferenciák és -hívások lebonyolításához szükséges eszközök iránt is.

A rohamosan terjedő koronavírus járvány minden eddiginél erősebben mutatja, milyen fontos a cégeknek, vállalkozásnak, hogy megfelelő reagálási tervet dolgozzanak ki: ezáltal is enyhíteni tudják a világjárvány okozta céget érintő gazdasági károkat.

Egy jól elkészített tervnek része annak a felelősnek a megnevezése a szervezeten belül, aki figyeli és a szervezet tagjaival közli az aktuális járványügyi helyzetet, annak változását. A tervben meg kell határozni a fertőzés (betegség), illetve annak gyanúja esetén alkalmazandó jelentési rendet. A terv térjen ki arra, hogy a szervezet tagja azt is köteles jelenteni, ha érintkezett koronavírusos személlyel.

A tervben határozzák meg, hogy kizárólag a szervezet működése érdekében elengedhetetlen vagy halaszthatatlan külföldi utazásra kerülhet sor. Az utazás előtt a szervezet vezetőjének engedélyét ki kell kérni. Legyen a szabályozás része, hogy a fertőzött területről visszatérő munkatársnak házi karanténba kell vonulnia.

Mindenképpen el kell készíteni a vészhelyzeti tervet az alternatív munkafolyamatokra, így a távmunka házirendjét is. Mivel a home office gyakorlata hazánkban még nem elterjedt, így segítség lehet egy pontos napi rutin meghatározása a dolgozók számára – ez alapulhat az irodában kialakult gyakorlaton is. Meg kell határozni, hogy a kollégáknak mikor kell pontosan elérhetőnek lenniük: erre érdemes törzsidőt kialakítani. Az otthoni munkavégzés számos buktatót rejthet magában, melyek egy része gondos munkaszervezéssel, önismerettel és önfegyelemmel elkerülhető.

A vállalati kultúra összetartása és kiterjesztése a távmunka esetében kulcsfontosságú – ebben játszik jelentős szerepet a kapcsolattartás, a folyamatos kommunikáció. A személyes kontaktus elmaradása miatt célszerű a visszajelzéseket is rendszeressé tenni.

Fel kell készíteni a szervezetet a legrosszabb forgatókönyvre is: létre kell hozni egy protokollt a teljes szervezeti leállás esetére.

A cégeknek ilyenkor tanácsos a lehető legkörültekintőbb módon elkészíteni az üzletfolytonossági terveiket, melyben a feladatok és a szükséges intézkedések jól átgondoltak – jogi, információbiztonsági, IT, kommunikációs, HR, munkaszervezési és kontrolling szempontból is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)