fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Mi fán terem az üzletmenet-folytonosság?

Az üzletmenet-folytonosság első hangzásra valami megfoghatatlan, misztikus dolognak tűnik. Értjük a szavakat külön-külön, de együtt mégsem adnak egy egyértelmű, azonnali meghatározást.

 

De tulajdonképpen miről is beszélünk?

Valami homályos sejtésünk van, hogy köze van az üzleti folyamatokhoz, a cég napi működéséhez és ahhoz, hogy mindezek folyamatosan működjenek.
Lényegében nem járunk messze az igazságtól.

Az üzletmenet-folytonosság tulajdonképpen egy olyan vállalat-irányítási rendszer, amely holisztikus szemlélettel közelít az adott vállalat felé, vagyis teljes egészében szeretné átlátni és megérteni az összefüggéseket, az összetevőket és azokat a folyamatokat, amelyek éltetik, életben tartják annak működését.

Ha jobban belegondolunk, minden cég olyan, mint egy önálló ökoszisztéma, vagy akár az emberi testhez is hasonlíthatnánk. Maradjunk is ennél a példánál.
Vannak olyan részei, amelyek nélkül még elboldogul valahogy, nehezebben, de működik. Még fenntartja magát, megpróbálja pótolni a hiányzó részeket vagy nehézségek árán, de legalább életben marad.

Viszont vannak olyan szervei vagy belső – gyakran még az orvosok számára sem teljesen ismert – folyamatai, amelyek, ha akadoznak vagy netalántán teljesen leállnak, bizony súlyosan megbetegszik az ember és ez rövid időn belül halálhoz vezet.

Mindez igaz az üzleti folyamatokra is.

 

Minden vállalatnak vannak olyan nélkülözhetetlen üzleti folyamataikritikus erőforrásai, amelyek, ha leállnak, vagy kimerülnek,
veszélybe kerül a vállalat működése, vagyis sérül maga a folytonosság.

 

És a kör bezárult. 

Az ISO 22301-es szabvány definíciója szerint az üzletmenet-folytonosság egy holisztikus irányítási rendszer, amely azonosítja a szervezet kritikus folyamatait, termékeit és szolgáltatásait, az ezeket fenyegető lehetséges hatásokat, keretrendszert biztosít az üzletmenet rugalmasságának kialakításához, így a hatékony válasz képessége lehetővé teszi az emberi életek, az érdekelt felek érdekeinek, a hírnév, a márka és az értékteremtő tevékenységek védelmét.

Tehát az üzletmenet-folytonosság:

1. Azonosítja a folyamatokat.

2. Felméri a lehetséges fenyegetéseket.

3. Keretet ad a folyamatos műkodéshez.

4. Védi az emberi életet – mindig ez a legfontosabb – az érdekeket, a jó hírnevet, a márkát és a tevékenységet.

Mindezeket figyelembevéve, a titokzatosnak tűnő üzletmenet-folytonosság nem más, mint
egy jól felkészült családanya a hétköznapokban:
 

  • Mindig rugalmasan reagál az új helyzetekre, mint egy váratlanul beeső zokogó barátnő (biztosítja a keretrendszert),

  • Van egy terve a hirtelen felmerülő problémák megoldására, mint egy játszótéren lezúzott térd (tehát hatékony a válaszkészsége),

  • Tudja, mik azok a tételek a bevásárlólistán, ami nélkül nem lehet túlélni az esős hétvégét 3 gyerekkel (védi az érdekelt felek érdekeit),

  • Álmából felkeltve is kiváló szinten tudja sütni a család kedvenc sütijét (a hírnév és a márka védelme)

  • Rendezvényszervezőket meghazudtoló profizmussal szervezi a munka / tanulás – szabadidő egyensúlyt (értékteremtő tevékenységek védelme.)

Szerző: Vas Eszter

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)