+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Média megjelenéseink

2022. évi média megjelenéseink

Kiberbiztonság nyáron 2.0 - SPIRIT FM, 2022. július 27.

“Külföldön is csak olyan környezetben használjuk a netbankot, ami biztonságos.”
Kiberbiztonság nyáron 2.0 Rónaszéki Péterrel, ismét a Spirit FM-en.
A teljes riport meghallgatható a tovább gombra kattintva.

A kiberbűnözők nem nyaralnak - Világgazdaság, 2022. július 5.

Fontos biztonságnövelő tényező lehet, ha megválogatjuk, milyen weboldalt látogatunk meg. Ha nyílt wifihálózatot használunk, akkor sose jelentkezzünk be olyan oldalra – például a netbankunk –, ahol szenzitív adatokat tárolunk.

Erről és még sok érdekes és hasznos információról olvashatunk Szalka Marcell, a FORTIX tanácsadójának Világgatdaságban megjelent cikkében. 

Kiberbiztonsági veszélyek a nyaralás alatt - Bistró, 2022. július 5.

Rónaszéki Péter a Bistróban Lampé Ágnessel beszélgetett a nyári szabadságok alatti kiberbiztonsági veszélyekkel kapcsolatban.

Péter azt javasolja, hogy ne a nyaralásunk indulásakor posztoljunk a közösségi médiában, illetve a szálloda wifijére csak biztonságos kapcsolattal csatlakozzunk. Ezeken kívül még sok hasznos ötletet, információt hallhat a tovább gombra kattintva.

Egyre több a banki csalási kísérlet - ATV híradó, 2022. június 9.

Rónaszéki Péter az atv Híradójában nyilatkozott a megnövekedett banki csalások számával kapcsolatban.

Péter azt javasolja, hogy soha senkinek ne adjuk meg a bankkártyánk adatait, ha pedig valaki úgy mutatkozik be, hogy banki alkalmazott, mindenképpen ellenőrizzük le úgy, hogy visszahívjuk az ügyfélszolgálatot.

Fel kell készülni a lehetetlenre is - Világgazdaság, 2022.06.02.
A Világgazdaságban jelent meg kollégánk, Vas Eszter cikke az üzletmenet folytonosságról és a kibertámadások számának növekedééséről.
Egy idézet a cikkből kedvcsinálóként:
“A kibertámadás az üzleti kiesések listáján a hetedik helyet foglalta el, de a globális gazdaságra gyakorolt hatása alapján napról napra előrébb kerül.”
Üzletfolytonossági tudatosító hét - Spirit FM - Bistro, 2022. május 27.
Az üzletfolytonosság minden szervezetnek, vállalatnak az alfája és az omegája… Az üzletfolytonosság tudománya megismerteti a vállalatok vezetőivel és a kollégákkal azt, hogy melyek azok a folyamatok, szolgáltatások és termékek, amelyek a vállalatot át tudják segíteni bármilyen krízisen.”
A Spirit FB Bistrójában Lampé Ágnes beszélgetett Rónaszéki Péterrel a BCAW hétről és az üzletfolytonosság fontosságáról.
Hibrid környezet - Figyelő, 2022. 19. szám
A nagyvállalatok jellemzően ismerik és alkalmazzák az üzletfolytonossági terveket. A kisebb és közepes cégek számára mindez kissé megfoghatatlan. Az idén lesz az üzletfolytonossági tudatosítás, a FORTIX Consulting is konferenciát szervez.
A cikk a FIGYELŐ nyomtatott számában jelent meg.
Hiányszakma az IT szektorban - Spirit FM - Bistro, 2022. április 19.
Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a Spirit FM Bistro vendégeként az IT szektorban is jelentős szakemberhiányról beszélt.
Csak egy érdekesség az interjúból: 2021. májusi felmérés alapján 460.000 kiberbiztonsági nyitott pozíció volt az USA-ban.
A rendszerváltás utáni legsúlyosabb választási csalásról beszél a Fidesz, de azt se tudni, hogy történt-e jogsértés TELEX - 2022. április 2.

Az átlagemberek nincsenek annak tudatában, hogy ki és hogyan használja a személyes adataikat, ha egyszer beleegyeznek azok kezelésébe. Ezért különféle módszerekkel viszonylag könnyen rá lehet őket bírni arra, hogy megadják ezeket. Erről a témáról kérdezték Rónaszéki Pétert a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetőjét a TELEX cikkében.

Új utakon: kevés a kiberbiztonsági szakember - Világgazdaság - 2022. április 1.

A közelmúltban a kis- és a nagyvállalkozások is megtapasztalhatták az agresszív hackertámadások okozta károkat. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb nevű felsőoktatási intézmények közül is – az igényekhez képest – csak kevesen kínálnak kiberbiztonsági oktatást. Erről a témáról írt cikket Farkas Imre a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője a Világgazdaságban.

Külföldi magyar követségeket is érhet kibertámadás - ATV Híradó - 2022. március 31.

Az Orosz-Ukrán konfliktusban a kibertámadások is nagy hangsúlyt kaptak, ahol a biztonsági faktor nem mindig megfelelő. Erről a témáról beszél Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője az ATV Híradóban.

Célkeresztben a digitális tűzharc - Világgazdaság - 2022. március 25.

Egyre több és több rendszerrel, alkalmazással, szoftverrel kapcsolatos sérülékenység lát napvilágot, sokszor olyan kritikusságúak is, amelyeknek a javítását szinte azonnal szükséges lenne elvégezni. Erről a témáról írt cikket Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a Világgazdaságban.

Milyen hatásai vannak a kibertámadásoknak a háborúban? - SPIRIT FM Bistro - 2022. március 1.

Az Orosz-Ukrán háborúban zajló kibertámadásokról, azok hatásairól beszél a SPIRIT FM-en Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

kibertámadás a háborúban - ATV Híradó - 2022. február 28.

Az Orosz-Ukrán háborúban zajló kibertámadásokról beszél az ATV Híradóban Farkas Imre a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője.

kibertámadás érte ukrajnát - Spirit FM Bistro - 2022. február 2.

Az Ukrán kormányzati oldalak ellen indult kibertámadás. Erről a témáról beszél Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

Brutális nagyságú kárt okozott az adathalászat itthon - ATV Híradó - 2022. február 14.

Tömegével támadják a banki ügyfeleket a csalók, ugyanazt a becsapós levelet különböző hitelintézetek nevében is kiküldik. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 harmadik negyedévében Magyarországon az adathalászattal okozott kár meghaladta a 120 millió forintot. A rendőrség is csatlakozott ahhoz a figyelemfelhívó kampányhoz, amelyben a legnagyobb e-kereskedelmi szereplőkkel felkészítik a felhasználókat az adatlopási kísérletek megakadályozására. Az ATV Híradójának riportjában beszél a témáról Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

Viharfelhők helyett felhőbiztonság - Világgazdaság - 2022. február 7.

A felhő nem más, mint valaki más számítógépe. Gyakran halljuk ezt a mondatot, amely igen jól összefoglalja a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos aggályokat. Az biztos, hogy a tárolt adatok mennyiségétől és bizalmasságuktól függően az adatok költöztetésének folyamata nagy kihívás a kis- és középvállalkozásoknak. Erről a témáról jelent meg cikke Farkas Imrének a FORTIX Consulting cégvezetőjének a Világgazdaságban.

Digitális higiénia - Spirit FM Bistro - 2022. január 19.

Mi is az a digitális higiénia, mire kell figyelnünk, illetve mit higgyünk el, mit ne. Ezekről a kérdésekről is szó van a Bistróban, ahol Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője beszél.

Zsaroló emailben követelnek pénzt csalók - ATV Híradó - 2022. január 10.

Újabb zsaroló emailek terjednek az interneten. Ebben a bűnözők azt állítják, hogy hozzáfértek az áldozat számítógépéhez és felvették miközben felnőtt oldalakat nézett. Amennyiben nem fizet, közzéteszik a videókat. Erről a témáról beszél Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője az ATV Híradóban.

Korábbi média megjelenéseink

Felhőforradalom - Világgazdaság - 2021. december 10.

Az üzletmenet-folytonosság a vállalatok rezilienciáját, ellenálló képességét egyre inkább növeli, egy jól megtervezett és felépített felhőszolgáltatással kiegészítve kifejezetten hatékony lehet egy nem várt esemény miatti leállás bekövetkeztekor. Erről a témáról jelent meg cikke Joó Gabriellának a FORTIX Consulting Kft. vezető tanácsadójának a Világgazdaságban.

Kiberkrampuszok működésben - az online vásárlás veszélyei - SPIRIT FM - 2021. december 9.

Az online vásárlás veszélyei az ünnepek közeledtével egyre hangsúlyosabbá válnak. Erről a témáról beszél a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője, Rónaszéki Péter a SPIRIT FM-en.

Várhatóan jövőhéten kezdődik a karácsonyi kiberbűnözési hullám - ATV Híradó - 2021. december 6.

Az online bűnözés várhatóan december közepétől válik intenzívvé: ilyenkor tömegével próbálják megszerezni az adatainkat. Erről a témáról beszél a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője, Rónaszéki Péter az ATV Híradóban.

Bankkártyacsalások: van remény! - Világgazdaság - 2021. november 23.
„A kiberbiztonsági incidensek 95 százaléka emberi mulasztásra vezethető vissza,”
„A kártyaadatok adathalászattal való megszerzése szintén nem meglepő, hiszen az elmúlt évben 667 százalékkal nőtt a rosszindulatú e-mail-támadások száma,”
Ez csak két megállapítás abból a cikkből, amely a Világgazdaságban jelent meg a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetőjének, Rónaszéki Péternek a tollából.
Adathalászatra figyelmeztet a NAV az SZJA-visszatérítés kapcsán - ATV Híradó - 2021. november 4.

Az szja-visszatérítés kapcsán is beindultak az adathalászok. Újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben az adóhatóságra hivatkozva próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait. Ezzel kapcsolatban beszélt Rónaszéki Péterrel a FORTIX Consulting ügyvezetője az ATV Híradóban.

KATTINTÁS ELŐTT NEM ÁRT GONDOLKODNI - Figyelő - 2021. október 29.

Lassan tíz éve tartja meg az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) a kiberbiztonsági hónapot, amely a digitalizációval és a technológia fejlődésével járó elektronikus csalásokra és azok kivédésére hívja fel a figyelmet. Ezzel kapcsolatban jelent meg interjú Rónaszéki Péterrel a FORTIX Consulting ügyvezetőjével a Figyelőben.

Felhő: ború vagy derű? - Világgazdaság - 2021. október 25.

A digitalizáció, a felhőalapú szolgáltatások fejlődése és az alkalmazásuk az elmúlt években gyorsuló ütemet mutat. Nem véletlenül, hiszen ezek a szolgáltatások nagyban hozzájárulhatnak a szervezetek eredményességéhez és fejlődéséhez. Erről a témáról jelent meg Farkas Imre, a FORTIX Consulting cégvezetőjének cikke a Világgazdaságban.

A felhős rendszerek előnyei és kockázatai - Óbudai Egyetem - 2021. október 22.

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap égisze alatt került megrendezésre az Óbudai Egyetemen a Cloud Security Day elnevezésű rendezvény, melyen a felhős rendszerek előnyeiről és kockázatairól tartott előadást Farkas Imre, a FORTIX Consulting cégvezetője.

Digitalizáció, kiberbiztonság - "Gondolkodj mielőtt kattintasz!" - SPIRIT FM - 2021. október 20.

2012. óta Európa szerte szerveztnek kiberbiztonsági hónapot, mely a kibertérrel kapcsolatos biztonsági tudatosító kampányok lebonyolítását, oktatásokat, prevencióra történő felhívást tűzte ki célul. Erről a témáról beszél a SPIRIT FM vendégeként Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

INSIDE 2021 – a pénzügyi digitális robbanáson túl - ITB - 2021. október 9.

Merre tart a hazai pénzügyi szektor fejlődése a nemzetközi szegmenshez képest? Mi a jelenlegi helyzet a pénzintézeti szektor digitalizációs elvárásaival kapcsolatban? Milyen új ICT-technológiák használata iránt érdeklődnek ebben az amúgy alapvetően konzervatívnak számító pénzintézeti világban? Sok kérdés került napirendre pénzintézeti blokkunk kerekasztal-beszélgetésén, amelyeket (Mester Sándor; ITB moderálásával) Kovács Krisztián (Gránit Bank), Nagyné Agárdi Györgyi (Allianz) és Farkas Imre (FORTIX Consulting cégvezetője) válaszoltak meg.

IT biztonsági kultúra - ITB Magazin - 2021. október 5.

Az IT biztonsági kultúráról, kockázatáról szól az ITB magazin októberi száma, melyben e témáról Farkas Imre cégvezetőnk írása jelent meg.

Kíméletlen kémprogramok - Világgazdaság - 2021. október 1.

információ biztonság

A kémprogramok Magyarországon is óriási károkat okoznak magánszemélyeknek éppúgy, mint a cégeknek. Erről a témáról jelentette meg a Világgazdaság vezető tanácsadónk, Panyi Zsolt írását.

Kíméletlen kémprogramok - Rádió interjú - Spirit FM - 2021. szeptember 22.
A kémprogramok Magyarországon is óriási károkat okoznak magánszemélyeknek éppúgy, mint a cégeknek. Erről a témáról beszélgetnek ügyvezetőnkkel Rónaszéki Péterrel.
A szervezők szerint terheléses támadás érte a rendszert - ATV Start - 2021. szeptember 19.
Tegnap délelőtt, néhány óra után állt le az előválasztás, miután a szervezők szerint terheléses támadás érte a rendszert.
Az előválasztáshoz használt rendszer támadásról beszélt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője az ATV Híradóban.
Megint csalók támadják a banki ügyfeleket, sokan bedőlnek a trükkjüknek - ATV Start - 2021. szeptember 7.
Ismét csalók támadnak: banki ügyintéznőnek álcázva verik át az ügyfeleket.
Erről a témáról beszélt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője az ATV Start vendégeként.
Komoly problémák az energiaszolgáltatónál: ezek az ügyfelek tízezer forintot is bukhatnak - Pénzcentrum - 2021. augusztus 31.
Napok óta nem működik az ELMŰ-nél az ügyfélszolgálat és az applikáció sem, csalók jelentek meg az ELMŰ nevében.
Erről a témáról jelent meg cikk, melyben Farkas Imre, a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője tanácsát idézik.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:
Napok óta nem működik az ELMŰ-nél az ügyfélszolgálat - ATV Híradó - 2021. augusztus 30.
Napok óta nem működik az ELMŰ-nél az ügyfélszolgálat és az applikáció sem, csalók jelentek meg az ELMŰ nevében.
Erről a témáról beszélt Farkas Imre, a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője az ATV Híradójában.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:
Adategyeztetésnek álcázott adatlopás - Spirit FM Bisztró - 2021. augusztus 13.
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy ismét megszaporodtak a banki ügyfelek ellen elkövetett adathalász kísérletek.
Ismét erről a témáról beszélgetett Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a Spirit FM Bisztró című műsorában.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:
Új módszer a banki csalásoknál, ügyintézőként vernek át ügyfeleket - ATV Start - 2021. augusztus 6.
Újabb módszerrel, banki ügyintéznőnek álcázva verik át az ügyfeleket.
Erről a témáról beszélt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője az ATV Start vendégeként.
Védettség: Akad némi probléma a GDPR-al - Figyelő - 2021. július 15.
Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóit a vakcina felvételére, illetve alkalmazhat-e szankciókat, ha a dolgozó ezt nem vállalja?
Erről és a védettségre vonatkozó személyes adatok kezeléséről kérdezte a Figyelő László Júliát, a FORTIX vezető tanácsadóját és Rónaszéki Pétert, a FORTIX ügyvezetőjét.
10-ből 8 magyar ha tehetné, még mindig otthonról dolgozna - ATV Híradó - 2021. június 28.
A témában Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője is megszólal.
Védettségi igazolvány: tanácstalan munkáltatók - Világgazdaság - 2021. június 24.
Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóit a vakcina felvételére?
Milyen feltételek mentén kezelheti a védettségi igazolványban szereplő személyes adatokat?
A témában jelent meg László Júlia, a FORTIX Consulting Kft. vezető tanácsadójának cikke az aktuális Világgazdaság vélemény rovatában.
újra a digitális higiéniáról - SPIRIT FM - 2021. június 10.
Milyen stratégiát tudnak a vállalatok kidolgozni, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott környezethez?
Újra a digitális higiéniáról Rónaszéki Péterrel a Spirit FM interjújában:
Sextortion - zsaroló levelekkel verik át az embereket a kiberbűnözők - ATV Híradó - 2021. június 1.
Az ATV híradóban beszél a témáról Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.
Kijózanító pofon volt a vállalatoknak a Covid-19 - Napi.hu - 2021. május 27.
A pandémia ráébresztette a vállalatokat, hogy ideje jobban odafigyelniük a munkavállalóikra – vélekedett a Napi.hu-nak Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.
A folytonosságot tudatosítják - Figyelő - 2021. május 21.
Az üzletmenet-folytonossági tudatosság hét lezárásaként ajánlunk a délutáni kávé mellé egy kis olvasnivalót, Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetőjének témához kapcsolódó írását az aktuális Figyelő magazinban.
Leállások pandémia idején - Világgazdaság - 2021. május 19.
Későn ugyan, de a pandémia alatt sok cég ráébredt arra, hogy még egy, hasonló krízist nem fog túlélni.
Rájöttek arra, hogy előre fel kell készülni a rendkívüli helyzetekre.
A héten zajló üzletmenet-folytonossági tudatosság hét kapcsán jelent meg a Világgazdaság hasábjain Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetőjének írása az üzletmenet-folytonosság fontosságáról, mely a szervezet ellenálló képességét biztosító keretrendszer és támogatja az üzleti folyamatok zavartalan működését.
Az Üzletmenet-folytonossági tudatosító hétről a SPIRIT FM-en - SPIRIT FM - 2021. május 13.

2021. május 17-21. között ismét megrendezésre kerül az üzletmenet-folytonossági tudatosító hét (Business Continuity Awareness Week), mely idén az elhúzódó pandémiás helyzetre adott megfelelő, hatékony üzletmenet-folytonosság fontosságáról és az ez iránti elkötelezettségről szól.

A programról és a tudatosító hét üzenetéről beszél Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője a SPIRIT FM reggeli műsorában. 

Ha a vírus eltűnik, a home office velünk marad? - ATV Híradó - 2021. április 21.

A home office-ban dolgozók száma tavaly három hónap alatt meghétszereződött, 2020 májusában minden 5. budapesti munkavállaló otthonról dolgozott.
Ez a lassan másfél év sokunkat megtanított arra, hogy a munkánkat és gyakran a hobbinkat is az online térben végezzük.

A home office jövőjéről készült riportban megszólalt a FORTIX ügyvezetője, Rónaszéki Péter is.

Ügyintézőnek álcázva csapnak le a telefonos csalók - ATV Híradó - 2021. április 21.
Banki ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások.
A csalók a banki telefonszámokhoz kísértetiesen hasonló telefonszámról indított hívásokkal próbálnak meg személyes adatokhoz jutni.
A témában megszólalt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője is, az alábbi, 23:08-tól kezdődő riportban.