fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Média megjelenéseink

2023. évi média megjelenéseink

Kiberbiztonság: A Black Friday áldozatai - Világgazdaság Online 2023.11.23.

A Black Friday online csodái között rejtőznek a kiberfenyegetések!

Szabó Zoltán, a FORTIX szakértő tanácsadója, a Világgazdaságban megjelent cikkében részletesen tárgyalja a BlackFriday és az adventi időszak kiberbiztonsági veszélyeit.

A Black Friday már nem csak egy nap, hanem az egész karácsonyi szezont átölelő időszak. Ez az időszak kiemelten vonzó a #kiberbűnözők számára, akik kihasználják a vásárlók nagyobb nyitottságát és a megnövekedett online forgalmat.

A cikkben Zoli számos hasznos tanáccsal szolgál, többek között az adatvédelemre, az online vásárlások során tanúsítandó óvatosságra, valamint a kiberbiztonsági #tudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet.

A teljes cikk elérhető a Világgazdaság oldalán:

 

A pénzügyi szektor kibervédelemben követendő példát mutathat az egész piac számára - FintechZone 2023.11.17.

A FinTechZone cikke a hazai pénzügyi szektor kibervédelmi felkészültségét elemzi, többek között Csók Sándor, a FORTIX fraud szakértő tanácsadójának közreműködésével.

Csók Sándor kiemeli az adathalászat veszélyeit és azt, hogy a csalók gyakran az ügyfelek manipulálására törekednek. 

 

Kiberbiztonság az oktatásban - Világgazdaság online 2023.10.09.

Az online oktatás és a diákok növekvő digitális jelenléte hatalmas kihívásokat vet fel a kiberbiztonság és adatvédelem terén. Egy friss felmérés szerint az iskolák informatika óráinak mindössze 5-6%-án esik szó az információbiztonság fontosságáról és gyakorlatáról az 5–12. évfolyamokban. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a diákok és tanárok is felkészültebben lépjenek be a digitális térbe?

Szabó Zoltán, a FORTIX kiberbiztonsági szakértője elmondta, hogy az iskoláknak proaktívan kellene foglalkozniuk ezzel a témakörrel, nem várva az esetleges incidenseket. Tanítani kell a diákokat a biztonságos jelszóhasználatra, a kéretlen tartalmak felismerésére és az adatvédelem alapjaira. De nem csak az iskolai oktatásban van szükség erre, otthon is elengedhetetlen, hogy a szülők is tudatosan segítsék gyermeküket ezen az úton. 

Érdemes elolvasni a teljes cikket a Világgazdaság Online-on:

Naponta 75 millió forintot lopnak le a magyarok számláiról kiberbűnözők! - ATV 2023.09.28.

A biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az idei év 2. negyedévében jelentősen megszaporodtak a digitális visszaélések. A bankkártyát és bankszámlákat érintő károk összege meghaladta a 6,2 milliárd forintot, ez naponta akár 75 millió forintot jelent.

Az ATV Start Plusz adásában Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője és kiberbiztonsági szakértője kihangsúlyozta, mennyire fontos az emberek tudatosítása és edukálása ebben a kritikus témában. A bűnözők legfőképpen hiszékenységünket és naivitásunkat használják ki, ezért sosem szabad bankkártya számot, pinkódot vagy számlaszámot megadni telefonon vagy e-mailben.

A friss MNB ajánlás is az ügyfelek tudatosságának erősítésére és a visszaélések elleni hatékonyabb védekezésre helyezi a hangsúlyt.

A teljes adás megtekinthető az ATV oldalán:

Szülőként a digitális világ útvesztőjében - DataPatron Magazin 2023.09.27.

Szülőként a digitális világ útvesztőjében

Az információs kor kihívásai nem csak a vállalatokat, de a családokat és a gyermekeket is érintik. Hogyan nevelhetik a szülők gyermekeiket a digitális biztonságtudatosságra, amikor ők maguk is ismeretlen területen mozognak?

A FORTIX szakértői, Molnár Enikő és Szabó Zoltán a DataPatron Magazinban beszélnek a digitális kor kihívásairól, a kiberbiztonság fontosságáról és arról, hogyan lehet a fiatalokat felkészíteni az online veszélyekre.

A gépi tanulás senkit nem érdekel, de ha AI-nak hívjuk, mindjárt a középpontban vagyunk! - FintechZone 2023.09.19.

A mesterséges intelligencia és a digitális bankolás kapcsolódási pontjai

A mesterséges intelligencia és a pénzügyi szolgáltatások kapcsolata nem újkeletű, de a ChatGPT megjelenésével az AI technológia alapú megoldások újra a rivaldafénybe kerültek. Szabó Zoltán, a FORTIX szakértő tanácsadója is megszólal a cikkben, és rávilágít, hogy az AI technológia milyen fontos szerepet játszik a kibervédelemben, különösen a pénzügyi szektorban.

„Mindig is jelen volt a mesterséges intelligencia a pénzügyi szervezetek informatikai folyamataiban… minden olyan helyen, ahol az adatok nagy tömegben keletkeznek és emberi erőforrással már nem fedhetőek fel a gyanús tevékenységek.” – mondja szakértőnk.

A teljes cikk elolvasható a FinTechZone oldalán:

Vészesen növekszik a kibercsalások száma: újabb és újabb módszereket vetnek be a csalók - ATV 2023.09.12.

Nap mint nap hallunk újabb és újabb kiberbiztonsági incidensekről, amelyek gyakran súlyos pénzügyi veszteségeket okoznak a cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt.

Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője, az ATV Start vendégeként arra világít rá, hogy amellett, hogy a pénzintézetek rengeteg biztonsági intézkedést megtesznek, a felhasználók tudatosítása és edukálása kiemelten fontos feladat.
„Ne felejtsük el, hogy a biztonsági tudatosságot magasabb szintre kell emelni, és el kell kezdeni már az általános iskolában” – nyilatkozta Péter a riportban.

A teljes beszélgetés megtekinthető a ‘tovább’ gombra kattintva:

Csalnak, lopnak, átvernek: hogyan védekezzünk a kibertérben? - Világgazdaság 2023.08.21.

 

Nap mint nap hallunk kiberbűnözési esetekről. De hogyan védjük meg magunkat és adatainkat? Csók Sándor, a FORTIX szakértő fraud tanácsadója megosztja velünk a legfontosabb tippeket és trükköket a biztonságos online jelenlét érdekében. Ne hagyd, hogy téged is átverjenek! Olvasd el a cikket a Világgazdaság online portálon és légy mindig egy lépéssel a csalók előtt! 

 

Ha nem figyelünk, csúnyán ráfizethetünk a nyaralásra 2023.07.13.

A digitális adatbiztonság nem szünetel, még nyaralás alatt sem. Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting ügyvezetője és elismert információbiztonsági szakember, kiemelte, hogy a gyanútlanság helyett a proaktív védekezés a legjobb stratégia a kiberbűnözés ellen.

A biztonságos tranzakciók, megfelelő wifi hálózat választás, a személyes adatok védelme mind-mind kritikus elemek a biztonságos digitális jelenlét szempontjából, különösen akkor, ha távol vagyunk otthonról vagy a szokásos munkakörnyezetünktől.

 

Veszélyes vagy hasznos: tényleg elveheti a munkánkat a mesterséges intelligencia? - Meglepetés Magazin 2023.07.04.

 

A mesterséges intelligencia (MI) napjainkban szerves részévé vált életünknek, a személyre szabott ajánlásoktól az önvezető autókig. Farkas Imre, a FORTIX Consulting cégvezetője szerint az MI komoly segítséget nyújthat az élet számos területén, ugyanakkor fontos tudatosan kezelni a magánéleti adatok védelmét és az esetleges algoritmus-elfogultságokat. Az MI nem veszélyezteti munkánkat, inkább kiegészíti emberi képességeinket. A felelős és biztonságos MI-használat jelentheti a megoldást.

A teljes cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva:

Mesterséges Intelligencia: repülésre fel! - Világgazdaság 2023.06.28.

 

A mesterséges intelligencia ma már szinte mindenhol jelen van, és jelentős változásokat hoz az életünk minden területén.

Szabó Zoltán, a FORTIX Consulting Kft. szakértő tanácsadója a Világgazdaság Online legújabb cikkében arra a következtetésre jutott, hogy az MI már olyan, mint egy másodpilóta a repülőgépben, aki biztonságban tart minket az utazás alatt.

Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az MI-technológiával kapcsolatos adatvédelmi kihívásokat és a gépi tanulási eszközök elleni támadások veszélyét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A teljes cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva:

Rengeteg szabálytalanságot talált a GVH az ingyenes, telefonos játékok vizsgálatakor - ATV híradó 2023.06.18..

A Gazdasági Versenyhivatal májusi vizsgálatából kiderült, 30 gyerekeknek szóló, ingyenesen letölthető játékból 24 később vásárlást kínál, amivel a gyerekek persze sokszor élnek is

Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője, figyelmeztet a telefonos játékalkalmazások adatvédelmi és pénzügyi veszélyeire. A gyerekeknek szóló alkalmazások gyakran kínálnak meglepetés vásárlásokat és gyűjtenek adatokat a felhasználókról. Péter javasolja a virtuális kártyák használatát, hogy csökkentsük a pénzügyi kockázatot, és hangsúlyozza az online adatvédelem fontosságát.

Az adás megtekinthető a ‘tovább’ gombra kattintva

INDUL AZ ÜZLETFOLYTONOSSÁGI TUDATOSÍTÓ HÉT - Figyelo.hu 2023.05.13.


 

Idén május 15 és 19. között rendezték meg az üzletfolytonossági tudatosító hetet. Szokás szerint a Business Continuity Institute (BCI) éves jelentése és riportja adta a témákat. Idén a reziliencia, vagyis a vállalkozások alkalmazkodóképessége, a sokkhatásokkal szembeni rugalmas ellenállása a fő téma.

A teljes cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

Újra emelkedik az SMS-es csalások száma - ATV Híradó 2023.03.24.

 

Az utóbbi időben egyre több ember kap SMS-eket bankok, online streaming-szolgáltatók vagy épp csomagküldő szolgálatok nevében, amelyekben az áldozatoktól személyes adatokat kérnek. Az árulkodó jel lehet a külföldi telefonszám, amelyről az SMS-t küldik.

Rónaszéki Péter – a FORTIX ügyvezetője – az ATV híradónak elmondta, hogy a csalók egy link segítségével ismeretlen weboldalra vezetik a felhasználókat, ahol könnyen ellophatják az adataikat.

Az adás megtekinthető a ‘tovább’ gombra kattintva

ChatGPT: megjelentek a kiberbűnözők - Világgazdaság 2023.03.14.

 

A csalók visszaélhetnek a chatbottal, a korábbiaknál meggyőzőbb, hibamentesebb adathalászattal. Szakemberek már többször észlelték, hogy kiberbűnözők rossz szándékkal használják a ChatGPT-t. 

Ráczpali István, a FORTIX Consulting Kft. szakértő tanácsadójának cikke elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

 

GYEREKEK A NETEN: TILTÁS HELYETT KOMMUNIKÁCIÓ A VÉDELEM KULCSA - pont-most.hu 2023.02.22.

 

Amióta létezik internet, fontos kérdés az, hogyan óvhatjuk meg a legfiatalabb korosztályt a világhálón megbúvó veszélyektől. Ráadásul változtak az idők, a gyerekek manapság olykor már előttünk járnak technológiai szempontból – hogyan maradhat így is hiteles egy őket védő szülő?

Szabó Zoltán, a Safer Internet program oktatója, valamint a FORTIX Consulting Kft. információbiztonsági szakértője nyilatkozott a témában. 

A cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

Így védhetjük meg gyermekeinket az interneten – VIDEÓ - vasarnap.hu 2023.02.20

FORTIX vasarnap.hu video

Az internetvédelemben felértékelődött a szülők szerepe. Szabó Zoltán kiberbiztonsági szakértő a Vasarnap.hu-nak adott videóinterjújában beszámolt arról, hogy milyen kihívások előtt állnak a fiatalok a digitális terekben.

? A videó megtekinthető ‘tovább’ gombra kattintva

Ellenőrizzék rendszeresen gyermekeik telefonját! - erre figyelmeztetik a szülőket a szakemberek - ATV 2023.02.07.

Gyerekek és fiatalok használják leggyakrabban az internetet, ezért ők vannak a legjobban kitéve az online zaklatásnak. Február 7-én van a Biztonságos Internet napja. 

A témával kapcsolatban Rónaszéki Péter – a FORTIX ügyvezetője – riportot adott az ATV-nek.
? Az esemény összefoglalója megtekinthető ‘tovább’ gombra kattintva

Internetes csalók a bank nevében küldött SMS-ekkel próbálják kicsalni az ügyfelek adatait - ATV 2023.01.25.

Internetes csalók az OTP Bank nevében olyan sms üzenetet küldenek, amelyben hamisan arról tájékoztatják az ügyfeleket, hogy a bankkártyájuk le lett tiltva, és a feloldáshoz egy rövidített, de az OTP Bank nevét tartalmazó weboldalra való kattintást kérik.

Rónaszéki Péter az ATV Start Plusz vendégeként elmondja, hogy milyen praktikákkal lehet védekezni hasonló adathalász próbálkozások ellen.

Az adás megtekinthető a ‘tovább’ gombra kattintva

Januári nagytakarítás: Tedd rendbe a gépedet! - Világgazdaság 2023.01.24.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják: olyan mértékben megszaporodtak a magánszemélyek és cégek informatikai rendszerei elleni kibertámadások, hogy bizony elkerülhetetlenné válik, hogy ilyenkor januárban egy kicsit nagyobb figyelmet fordítsunk életünknek erre a részére is.
Nem véletlenül találták ki, hogy a január legyen a „national clean up your computer month”, azaz ebben a hónapban tegyük rendbe számítógépünket, szabadítsuk meg minden belső és külső feleslegtől. 
A cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

2022. évi média megjelenéseink

Jön DORA - Világgazdaság 2022. december 19.

DORA rendelet

A Tanács november 28-án elfogadta a digitális működési rezilienciáról szóló rendeletet, amely biztosítani fogja, hogy az európai pénzügyi ágazat súlyos működési zavarok esetén is képes legyen a rugalmasan ellenálló működésre.

A cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

Ismét jönnek a kiberkrampuszok - Világgazdaság 2022. december 13.

Már novemberben kezdetét vette a karácsonyi vásárlási szezon, amely idén is a Black Friday-jel indult. Az online vásárlások azonban nemcsak a kedvezményeket vonzzák, hanem az internetes csalókat is, amire jobb időben felkészülni. Ami csábító, visszautasíthatatlan ajánlatnak tűnik, az nem mindig az, főleg nem az online térben

A cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

Biztonságban, home office-ban - Világgazdaság 2022. november 17.

A munkavállalók szeretik és megszokták ezt a foglalkoztatási formát, amely adatbiztonsági kockázattal is jár, ezért a cégeknek alaposan fel kell készülniük a védelemre. Ennek érdekében a már jól ismert VPN-kapcsolat kialakítása mellett a kétfaktoros azonosítás (MFA) bekapcsolása is erősen javasolt.
A cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

Új rezsiszámítás: a csalók kezére játszik a bizonytalanság, az egyik szolgáltató már több száz bejelentést kapott - ATV Híradó, 2022. november 11.
Az E.ON több, mint 300 bejelentést kapott a napokban, hogy hamis számlákat kapnak a fogyasztók. A kiberbiztonsági szakértők azt javasolják, mindenki ellenőrizze, hogy milyen e-mail címről kapta a számla értesítőt.
Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője hangsúlyozta:
„A csalók lemásolják az adott bank, közműszolgáltató vagy biztosító weboldalát, és ha valaki rákattint az adott linkre, akkor egy olyan weboldalon találja magát, ami szinte ugyan úgy néz ki, mint az adott szolgáltatóé.”
A teljes riport megtalálható a tovább gombra kattintva:

Az online cikk pedig itt érhető el

Jól nézze meg, hogy kitől kap rezsiszámlát, mert beindultak a csalók is! - napi.hu - 2022. november 11.

 

Az egyik energiaszolgáltató több mint háromszáz bejelentést kapott a napokban arról, hogy ügyfelei hamis számlákat kapnak. Kiberbiztonsági szakértők azt mondták az ATV Híradónak: mindenki ellenőrizze, milyen email címről kapta a számlaértesítőt.

Az adathalász támadások célja mindig az, hogy személyes és pénzügyi adatot, illetve pénzt szedjen ki az áldozatból – mondta a híradónak Rónaszéki Péter kiberbiztonsági szakember, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

A teljes cikk elérhető a tovább gombra kattintva:

Csalók kezére játszik a rezsiszámítás miatti bizonytalanság - hirklikk.hu - 2022. november 11.

Kihasználják a csalók az új rezsiszámítás miatti bizonytalanságot, hamis számlákkal próbálnak pénzt szerezni. Az egyik energiaszolgáltatóhoz több mint háromszáz bejelentés érkezett a napokban arról, hogy ügyfelei hamis számlákat kapnak. Kiberbiztonsági szakértők azt mondták az ATV híradónak: mindenki ellenőrizze, milyen e-mail címről kapta a számlaértesítőt.
Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a csalók lemásolják az adott bank, közműszolgáltató vagy biztosító weboldalát, és ha valaki rákattint az adott linkre, akkor egy olyan weboldalon találja magát, ami szinte ugyanúgy néz ki, mint az adott szolgáltatóé.
A teljes cikk elérhető a tovább gombra kattintva:

Kedvez az energiaválság a csalóknak, rengeteg bejelentést kapott az E.ON - index.hu 2022. november 11.

Az E.ON nevében próbáltak pénzt beszedni az ügyfelektől, azonban a csalók hamis számláin a feladó címére kattintva kiütközött, hogy nem az energiaszolgáltató címe jelenik meg, hanem egy értelmetlen cím.
Rónaszéki Péter kiberbiztonsági szakember szerint az adathalász támadások célja mindig az, hogy személyes, illetve pénzügyi adatot, illetve pénzt szedjenek ki az áldozatból.
A FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a hamis számlákról elmondta, hogyan próbálnak átverni minket a csalók: lemásolják az adott bank, közműszolgáltató vagy biztosító weboldalát, és ha valaki rákattint az adott linkre, akkor egy olyan weboldalon találja magát, ami szinte ugyanúgy néz ki, mint az adott szolgáltatóé.
A teljes cikk elérhető a tovább gombra kattintva:

Home officeban maradna a többség a magas rezsi ellenére is - ATV Híradó, 2022. október 24.

Rónaszéki Péter a digitális kockázatokra figyelmeztet:
„Nem biztos, hogy ugyanolyan szintű védelemmel rendelkezünk otthonunkban, mint bent az irodában, és így könnyebben találnak meg minket zsaroló vírusok és egyéb rosszindulatú támadások. Védekezni természetesen otthon is kell, de a technikai intézkedések mellett én fontosnak tartom a felhasználók tudatosságát is.”
Az adás elérhető a tovább gombra kattintva:

Folytatódik a kampány az adathalászat visszaszorításáért - ATV Híradó, 2022. október 17.

Folytatódik a kampány az adathalászat visszaszorításáért
A kibertámadások 95%-a emberi múlasztásra vezethető vissza.
Rónaszéki Péter szerint azonban nem csak az egyedi felhasználóknak, hanem a cégeknek is hatalmas szerepük van abban, hogy a csalások száma visszaszoruljon.
„Ugyanannyira fontos a technológiának a szintentartása, illetve a sérülékenységekre való folyamatos kontroll.”
Rónaszéki Péter hangsúlyozta, ha hetente megtörténik a számítógépek átvizsgálása és a szükséges frissítések telepítése, jelentősen növelhetjük a biztonságot.
Az adás elérhető a tovább gombra kattintva:

Rezsiválság: Akár 1 millió embernek is otthonról kell dolgoznia - ATV Híradó, 2022. október 13.

A Magyar Távmunka Szövetség elnöke úgy számol, hogy akár egymillió embernek is otthonról kell dolgoznia Magyarországon a téli időszakban az energiaválság miatt.
Az ATV híradójában megszólalt a FORTIX Consulting ügyvezetője is, Rónaszéki Péter.
Az otthoni környezetben már nem feltétlenül védi az az infrastruktúra a számítógépet, mint az irodában, így home office esetén érdemes erre körültekintően odafigyelni.
,,Ezt mindenképpen érdemes felülvizsgálni és segíteni a munkavállalót abban, hogy egy közel azonos szintű védelmet tudjon biztosítani a munkakörnyezetére.”
A teljes riport megtalálható a tovább gombra kattintva:

KIBERBIZTONSÁG: ELŐTÉRBEN A TUDATOSSÁG - figyelo.hu, 2022. október 13.

Az utóbbi időszakban több, mint 400 százalékkal nőtt a zsarolóvírusok száma, a kiberkárok 95 százaléka emberi mulasztások miatt következik be, a világban keringő levelek 99 százaléka spam, vagy vírus, 3 millió szakember hiányzik a kiberbiztonsági piacról és a netes kereskedelem az utóbbi időben 800 milliárd dollár értékben nőtt.
A cikkben Rónaszéki Péter – a FORTIX ügyvezetője – nyilatkozott. 
„A FORTIX oktatással és tanácsadással igyekszik felkészíteni (célzottan, cégekre szabva) a vállalatokat, illetve a vállalatok szakembereit hogyan lehet, vagy érdemes elkerülni a kibertámadásokat. „
A teljes cikk elolvasható a tovább gombra kattintva.

Megnőtt a pénzintézetek elleni adathalászat, kiberbiztonsági hónap kezdődött - atv híradó, 2022. október 3.

Az elmúlt hetekben újabb adathalász csalás sorozat indult.
A Nemzeti Kibervédelmi Intézet októberben tartja a szokásos Kibervédelmi hónapját, melynek középpontjában idén az adathalászat és a zsarolóvírusok állnak.
A témában Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting ügyvezetője nyilatkozott az ATV Híradójában.
A riport meghallgatható a tovább gombra kattintva.

Elég-e a kiberbiztosítás? - Világgazdaság 2022.09.30.

Mire is jó egy ilyen biztosítás? És mire nem jó egy ilyen biztosítás? Miért fontos az, hogy felkészültek legyünk? Összességében azt lehet mondani: a helyes felkészülés két részből áll.
A cikk elolvasható a ‘tovább’ gombra kattintva

Phishing után bilincs - ATV Híradó, 2022. augusztus 15.

Több millió forintos kárt okozott a két fiatal, évekre rács mögé kerülhetnek.
A témában Rónaszéki Pétert kérdezte az ATV Híradó riportere.
A riport meghallgatható a tovább gombra kattintva.

Kiberbiztonság nyáron 2.0 - SPIRIT FM, 2022. július 27.

„Külföldön is csak olyan környezetben használjuk a netbankot, ami biztonságos.”
Kiberbiztonság nyáron 2.0 Rónaszéki Péterrel, ismét a Spirit FM-en.
A teljes riport meghallgatható a tovább gombra kattintva.

A kiberbűnözők nem nyaralnak - Világgazdaság, 2022. július 5.

Fontos biztonságnövelő tényező lehet, ha megválogatjuk, milyen weboldalt látogatunk meg. Ha nyílt wifihálózatot használunk, akkor sose jelentkezzünk be olyan oldalra – például a netbankunk –, ahol szenzitív adatokat tárolunk.

Erről és még sok érdekes és hasznos információról olvashatunk Szalka Marcell, a FORTIX tanácsadójának Világgatdaságban megjelent cikkében. 

Kiberbiztonsági veszélyek a nyaralás alatt - Bistró, 2022. július 5.

Rónaszéki Péter a Bistróban Lampé Ágnessel beszélgetett a nyári szabadságok alatti kiberbiztonsági veszélyekkel kapcsolatban.

Péter azt javasolja, hogy ne a nyaralásunk indulásakor posztoljunk a közösségi médiában, illetve a szálloda wifijére csak biztonságos kapcsolattal csatlakozzunk. Ezeken kívül még sok hasznos ötletet, információt hallhat a tovább gombra kattintva.

Egyre több a banki csalási kísérlet - ATV híradó, 2022. június 9.

Rónaszéki Péter az atv Híradójában nyilatkozott a megnövekedett banki csalások számával kapcsolatban.

Péter azt javasolja, hogy soha senkinek ne adjuk meg a bankkártyánk adatait, ha pedig valaki úgy mutatkozik be, hogy banki alkalmazott, mindenképpen ellenőrizzük le úgy, hogy visszahívjuk az ügyfélszolgálatot.

Fel kell készülni a lehetetlenre is - Világgazdaság, 2022.06.02.
A Világgazdaságban jelent meg kollégánk, Vas Eszter cikke az üzletmenet folytonosságról és a kibertámadások számának növekedééséről.
Egy idézet a cikkből kedvcsinálóként:
„A kibertámadás az üzleti kiesések listáján a hetedik helyet foglalta el, de a globális gazdaságra gyakorolt hatása alapján napról napra előrébb kerül.”
Üzletfolytonossági tudatosító hét - Spirit FM - Bistro, 2022. május 27.
Az üzletfolytonosság minden szervezetnek, vállalatnak az alfája és az omegája… Az üzletfolytonosság tudománya megismerteti a vállalatok vezetőivel és a kollégákkal azt, hogy melyek azok a folyamatok, szolgáltatások és termékek, amelyek a vállalatot át tudják segíteni bármilyen krízisen.”
A Spirit FB Bistrójában Lampé Ágnes beszélgetett Rónaszéki Péterrel a BCAW hétről és az üzletfolytonosság fontosságáról.
Hibrid környezet - Figyelő, 2022. 19. szám
A nagyvállalatok jellemzően ismerik és alkalmazzák az üzletfolytonossági terveket. A kisebb és közepes cégek számára mindez kissé megfoghatatlan. Az idén lesz az üzletfolytonossági tudatosítás, a FORTIX Consulting is konferenciát szervez.
A cikk a FIGYELŐ nyomtatott számában jelent meg.
Hiányszakma az IT szektorban - Spirit FM - Bistro, 2022. április 19.
Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a Spirit FM Bistro vendégeként az IT szektorban is jelentős szakemberhiányról beszélt.
Csak egy érdekesség az interjúból: 2021. májusi felmérés alapján 460.000 kiberbiztonsági nyitott pozíció volt az USA-ban.
A rendszerváltás utáni legsúlyosabb választási csalásról beszél a Fidesz, de azt se tudni, hogy történt-e jogsértés TELEX - 2022. április 2.

Az átlagemberek nincsenek annak tudatában, hogy ki és hogyan használja a személyes adataikat, ha egyszer beleegyeznek azok kezelésébe. Ezért különféle módszerekkel viszonylag könnyen rá lehet őket bírni arra, hogy megadják ezeket. Erről a témáról kérdezték Rónaszéki Pétert a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetőjét a TELEX cikkében.

Új utakon: kevés a kiberbiztonsági szakember - Világgazdaság - 2022. április 1.

A közelmúltban a kis- és a nagyvállalkozások is megtapasztalhatták az agresszív hackertámadások okozta károkat. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb nevű felsőoktatási intézmények közül is – az igényekhez képest – csak kevesen kínálnak kiberbiztonsági oktatást. Erről a témáról írt cikket Farkas Imre a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője a Világgazdaságban.

Külföldi magyar követségeket is érhet kibertámadás - ATV Híradó - 2022. március 31.

Az Orosz-Ukrán konfliktusban a kibertámadások is nagy hangsúlyt kaptak, ahol a biztonsági faktor nem mindig megfelelő. Erről a témáról beszél Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője az ATV Híradóban.

Célkeresztben a digitális tűzharc - Világgazdaság - 2022. március 25.

Egyre több és több rendszerrel, alkalmazással, szoftverrel kapcsolatos sérülékenység lát napvilágot, sokszor olyan kritikusságúak is, amelyeknek a javítását szinte azonnal szükséges lenne elvégezni. Erről a témáról írt cikket Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a Világgazdaságban.

Milyen hatásai vannak a kibertámadásoknak a háborúban? - SPIRIT FM Bistro - 2022. március 1.

Az Orosz-Ukrán háborúban zajló kibertámadásokról, azok hatásairól beszél a SPIRIT FM-en Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

kibertámadás a háborúban - ATV Híradó - 2022. február 28.

Az Orosz-Ukrán háborúban zajló kibertámadásokról beszél az ATV Híradóban Farkas Imre a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője.

kibertámadás érte ukrajnát - Spirit FM Bistro - 2022. február 2.

Az Ukrán kormányzati oldalak ellen indult kibertámadás. Erről a témáról beszél Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

Brutális nagyságú kárt okozott az adathalászat itthon - ATV Híradó - 2022. február 14.

Tömegével támadják a banki ügyfeleket a csalók, ugyanazt a becsapós levelet különböző hitelintézetek nevében is kiküldik. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021 harmadik negyedévében Magyarországon az adathalászattal okozott kár meghaladta a 120 millió forintot. A rendőrség is csatlakozott ahhoz a figyelemfelhívó kampányhoz, amelyben a legnagyobb e-kereskedelmi szereplőkkel felkészítik a felhasználókat az adatlopási kísérletek megakadályozására. Az ATV Híradójának riportjában beszél a témáról Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

Viharfelhők helyett felhőbiztonság - Világgazdaság - 2022. február 7.

A felhő nem más, mint valaki más számítógépe. Gyakran halljuk ezt a mondatot, amely igen jól összefoglalja a felhőszolgáltatásokkal kapcsolatos aggályokat. Az biztos, hogy a tárolt adatok mennyiségétől és bizalmasságuktól függően az adatok költöztetésének folyamata nagy kihívás a kis- és középvállalkozásoknak. Erről a témáról jelent meg cikke Farkas Imrének a FORTIX Consulting cégvezetőjének a Világgazdaságban.

Digitális higiénia - Spirit FM Bistro - 2022. január 19.

Mi is az a digitális higiénia, mire kell figyelnünk, illetve mit higgyünk el, mit ne. Ezekről a kérdésekről is szó van a Bistróban, ahol Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője beszél.

Zsaroló emailben követelnek pénzt csalók - ATV Híradó - 2022. január 10.

Újabb zsaroló emailek terjednek az interneten. Ebben a bűnözők azt állítják, hogy hozzáfértek az áldozat számítógépéhez és felvették miközben felnőtt oldalakat nézett. Amennyiben nem fizet, közzéteszik a videókat. Erről a témáról beszél Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője az ATV Híradóban.

Korábbi média megjelenéseink

Felhőforradalom - Világgazdaság - 2021. december 10.

Az üzletmenet-folytonosság a vállalatok rezilienciáját, ellenálló képességét egyre inkább növeli, egy jól megtervezett és felépített felhőszolgáltatással kiegészítve kifejezetten hatékony lehet egy nem várt esemény miatti leállás bekövetkeztekor. Erről a témáról jelent meg cikke Joó Gabriellának a FORTIX Consulting Kft. vezető tanácsadójának a Világgazdaságban.

Kiberkrampuszok működésben - az online vásárlás veszélyei - SPIRIT FM - 2021. december 9.

Az online vásárlás veszélyei az ünnepek közeledtével egyre hangsúlyosabbá válnak. Erről a témáról beszél a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője, Rónaszéki Péter a SPIRIT FM-en.

Várhatóan jövőhéten kezdődik a karácsonyi kiberbűnözési hullám - ATV Híradó - 2021. december 6.

Az online bűnözés várhatóan december közepétől válik intenzívvé: ilyenkor tömegével próbálják megszerezni az adatainkat. Erről a témáról beszél a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője, Rónaszéki Péter az ATV Híradóban.

Bankkártyacsalások: van remény! - Világgazdaság - 2021. november 23.
„A kiberbiztonsági incidensek 95 százaléka emberi mulasztásra vezethető vissza,”
„A kártyaadatok adathalászattal való megszerzése szintén nem meglepő, hiszen az elmúlt évben 667 százalékkal nőtt a rosszindulatú e-mail-támadások száma,”
Ez csak két megállapítás abból a cikkből, amely a Világgazdaságban jelent meg a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetőjének, Rónaszéki Péternek a tollából.
Adathalászatra figyelmeztet a NAV az SZJA-visszatérítés kapcsán - ATV Híradó - 2021. november 4.

Az szja-visszatérítés kapcsán is beindultak az adathalászok. Újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben az adóhatóságra hivatkozva próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait. Ezzel kapcsolatban beszélt Rónaszéki Péterrel a FORTIX Consulting ügyvezetője az ATV Híradóban.

KATTINTÁS ELŐTT NEM ÁRT GONDOLKODNI - Figyelő - 2021. október 29.

Lassan tíz éve tartja meg az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) a kiberbiztonsági hónapot, amely a digitalizációval és a technológia fejlődésével járó elektronikus csalásokra és azok kivédésére hívja fel a figyelmet. Ezzel kapcsolatban jelent meg interjú Rónaszéki Péterrel a FORTIX Consulting ügyvezetőjével a Figyelőben.

Felhő: ború vagy derű? - Világgazdaság - 2021. október 25.

A digitalizáció, a felhőalapú szolgáltatások fejlődése és az alkalmazásuk az elmúlt években gyorsuló ütemet mutat. Nem véletlenül, hiszen ezek a szolgáltatások nagyban hozzájárulhatnak a szervezetek eredményességéhez és fejlődéséhez. Erről a témáról jelent meg Farkas Imre, a FORTIX Consulting cégvezetőjének cikke a Világgazdaságban.

A felhős rendszerek előnyei és kockázatai - Óbudai Egyetem - 2021. október 22.

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap égisze alatt került megrendezésre az Óbudai Egyetemen a Cloud Security Day elnevezésű rendezvény, melyen a felhős rendszerek előnyeiről és kockázatairól tartott előadást Farkas Imre, a FORTIX Consulting cégvezetője.

Digitalizáció, kiberbiztonság - "Gondolkodj mielőtt kattintasz!" - SPIRIT FM - 2021. október 20.

2012. óta Európa szerte szerveztnek kiberbiztonsági hónapot, mely a kibertérrel kapcsolatos biztonsági tudatosító kampányok lebonyolítását, oktatásokat, prevencióra történő felhívást tűzte ki célul. Erről a témáról beszél a SPIRIT FM vendégeként Rónaszéki Péter a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.

INSIDE 2021 – a pénzügyi digitális robbanáson túl - ITB - 2021. október 9.

Merre tart a hazai pénzügyi szektor fejlődése a nemzetközi szegmenshez képest? Mi a jelenlegi helyzet a pénzintézeti szektor digitalizációs elvárásaival kapcsolatban? Milyen új ICT-technológiák használata iránt érdeklődnek ebben az amúgy alapvetően konzervatívnak számító pénzintézeti világban? Sok kérdés került napirendre pénzintézeti blokkunk kerekasztal-beszélgetésén, amelyeket (Mester Sándor; ITB moderálásával) Kovács Krisztián (Gránit Bank), Nagyné Agárdi Györgyi (Allianz) és Farkas Imre (FORTIX Consulting cégvezetője) válaszoltak meg.

IT biztonsági kultúra - ITB Magazin - 2021. október 5.

Az IT biztonsági kultúráról, kockázatáról szól az ITB magazin októberi száma, melyben e témáról Farkas Imre cégvezetőnk írása jelent meg.

Kíméletlen kémprogramok - Világgazdaság - 2021. október 1.

információ biztonság

A kémprogramok Magyarországon is óriási károkat okoznak magánszemélyeknek éppúgy, mint a cégeknek. Erről a témáról jelentette meg a Világgazdaság vezető tanácsadónk, Panyi Zsolt írását.

Kíméletlen kémprogramok - Rádió interjú - Spirit FM - 2021. szeptember 22.
A kémprogramok Magyarországon is óriási károkat okoznak magánszemélyeknek éppúgy, mint a cégeknek. Erről a témáról beszélgetnek ügyvezetőnkkel Rónaszéki Péterrel.
A szervezők szerint terheléses támadás érte a rendszert - ATV Start - 2021. szeptember 19.
Tegnap délelőtt, néhány óra után állt le az előválasztás, miután a szervezők szerint terheléses támadás érte a rendszert.
Az előválasztáshoz használt rendszer támadásról beszélt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője az ATV Híradóban.
Megint csalók támadják a banki ügyfeleket, sokan bedőlnek a trükkjüknek - ATV Start - 2021. szeptember 7.
Ismét csalók támadnak: banki ügyintéznőnek álcázva verik át az ügyfeleket.
Erről a témáról beszélt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője az ATV Start vendégeként.
Komoly problémák az energiaszolgáltatónál: ezek az ügyfelek tízezer forintot is bukhatnak - Pénzcentrum - 2021. augusztus 31.
Napok óta nem működik az ELMŰ-nél az ügyfélszolgálat és az applikáció sem, csalók jelentek meg az ELMŰ nevében.
Erről a témáról jelent meg cikk, melyben Farkas Imre, a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője tanácsát idézik.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:
Napok óta nem működik az ELMŰ-nél az ügyfélszolgálat - ATV Híradó - 2021. augusztus 30.
Napok óta nem működik az ELMŰ-nél az ügyfélszolgálat és az applikáció sem, csalók jelentek meg az ELMŰ nevében.
Erről a témáról beszélt Farkas Imre, a FORTIX Consulting Kft. cégvezetője az ATV Híradójában.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:
Adategyeztetésnek álcázott adatlopás - Spirit FM Bisztró - 2021. augusztus 13.
Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy ismét megszaporodtak a banki ügyfelek ellen elkövetett adathalász kísérletek.
Ismét erről a témáról beszélgetett Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője a Spirit FM Bisztró című műsorában.
A beszélgetés az alábbi linken hallgatható meg:
Új módszer a banki csalásoknál, ügyintézőként vernek át ügyfeleket - ATV Start - 2021. augusztus 6.
Újabb módszerrel, banki ügyintéznőnek álcázva verik át az ügyfeleket.
Erről a témáról beszélt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője az ATV Start vendégeként.
Védettség: Akad némi probléma a GDPR-al - Figyelő - 2021. július 15.
Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóit a vakcina felvételére, illetve alkalmazhat-e szankciókat, ha a dolgozó ezt nem vállalja?
Erről és a védettségre vonatkozó személyes adatok kezeléséről kérdezte a Figyelő László Júliát, a FORTIX vezető tanácsadóját és Rónaszéki Pétert, a FORTIX ügyvezetőjét.
10-ből 8 magyar ha tehetné, még mindig otthonról dolgozna - ATV Híradó - 2021. június 28.
A témában Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője is megszólal.
Védettségi igazolvány: tanácstalan munkáltatók - Világgazdaság - 2021. június 24.
Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóit a vakcina felvételére?
Milyen feltételek mentén kezelheti a védettségi igazolványban szereplő személyes adatokat?
A témában jelent meg László Júlia, a FORTIX Consulting Kft. vezető tanácsadójának cikke az aktuális Világgazdaság vélemény rovatában.
újra a digitális higiéniáról - SPIRIT FM - 2021. június 10.
Milyen stratégiát tudnak a vállalatok kidolgozni, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott környezethez?
Újra a digitális higiéniáról Rónaszéki Péterrel a Spirit FM interjújában:
Sextortion - zsaroló levelekkel verik át az embereket a kiberbűnözők - ATV Híradó - 2021. június 1.
Az ATV híradóban beszél a témáról Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.
Kijózanító pofon volt a vállalatoknak a Covid-19 - Napi.hu - 2021. május 27.
A pandémia ráébresztette a vállalatokat, hogy ideje jobban odafigyelniük a munkavállalóikra – vélekedett a Napi.hu-nak Rónaszéki Péter, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetője.
A folytonosságot tudatosítják - Figyelő - 2021. május 21.
Az üzletmenet-folytonossági tudatosság hét lezárásaként ajánlunk a délutáni kávé mellé egy kis olvasnivalót, Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetőjének témához kapcsolódó írását az aktuális Figyelő magazinban.
Leállások pandémia idején - Világgazdaság - 2021. május 19.
Későn ugyan, de a pandémia alatt sok cég ráébredt arra, hogy még egy, hasonló krízist nem fog túlélni.
Rájöttek arra, hogy előre fel kell készülni a rendkívüli helyzetekre.
A héten zajló üzletmenet-folytonossági tudatosság hét kapcsán jelent meg a Világgazdaság hasábjain Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetőjének írása az üzletmenet-folytonosság fontosságáról, mely a szervezet ellenálló képességét biztosító keretrendszer és támogatja az üzleti folyamatok zavartalan működését.
Az Üzletmenet-folytonossági tudatosító hétről a SPIRIT FM-en - SPIRIT FM - 2021. május 13.

2021. május 17-21. között ismét megrendezésre kerül az üzletmenet-folytonossági tudatosító hét (Business Continuity Awareness Week), mely idén az elhúzódó pandémiás helyzetre adott megfelelő, hatékony üzletmenet-folytonosság fontosságáról és az ez iránti elkötelezettségről szól.

A programról és a tudatosító hét üzenetéről beszél Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője a SPIRIT FM reggeli műsorában. 

Ha a vírus eltűnik, a home office velünk marad? - ATV Híradó - 2021. április 21.

A home office-ban dolgozók száma tavaly három hónap alatt meghétszereződött, 2020 májusában minden 5. budapesti munkavállaló otthonról dolgozott.
Ez a lassan másfél év sokunkat megtanított arra, hogy a munkánkat és gyakran a hobbinkat is az online térben végezzük.

A home office jövőjéről készült riportban megszólalt a FORTIX ügyvezetője, Rónaszéki Péter is.

Ügyintézőnek álcázva csapnak le a telefonos csalók - ATV Híradó - 2021. április 21.
Banki ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások.
A csalók a banki telefonszámokhoz kísértetiesen hasonló telefonszámról indított hívásokkal próbálnak meg személyes adatokhoz jutni.
A témában megszólalt Rónaszéki Péter, a FORTIX ügyvezetője is, az alábbi, 23:08-tól kezdődő riportban.