fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

HUMÁNSTRATÉGIA A VILÁGJÁRVÁNY IDEJÉN

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 9 ezernél több vállalkozás bevonásával végzett online felmérésének gyorselemzése alapján, a cégek 74 százaléka kedvezőtlennek ítéli saját vállalkozása üzleti helyzetét a következő hat hónapra előrevetítve, míg 37 százalékuk pedig még ennél is pesszimistább: ők nagyon kedvezőtlennek ítélik pozíciójukat a következő fél évet tekintve.

Ennél is szomorúbb adat, hogy a felmérés szerint a megbetegedések és az esetleges karantén intézkedések munkajogi kezelésére a válaszadó cégek 52 százaléka egyáltalán nem rendelkezik tervvel. Aki pedig rendelkezik ilyennel, azok közül csak minden harmadik rendelte el az otthoni munkavégzést, és a válaszadók közel harmada tervezi a fizetés nélküli szabadság elrendelését.

Persze ezek a számok a járvány előrehaladtával még változhatnak, de jól mutatják, hogy válság (jelen esetben egy járvány) idején egy döntésképes, világos célokat megfogalmazó és a helyzetet reálisan felmérő cégvezetési attitűd elengedhetetlen.

Ez azt jelenti, hogy ilyen válsághelyzetekben, – mint a mostani koronavírus-járvány -, fontos, hogy a cég irányítása világos, releváns és pontos legyen. Elengedhetetlen, hogy kommunikációjukkal csökkentsék a pánikot és a bizonytalanságot, ne pedig fokozzák azt.

Az új munkavégzési módszereket úgy kell megszervezni, hogy azok a legkisebb fennakadást okozzák a megszokott üzleti folyamatokban és ha vége a járványnak, a lehető legrövidebb átmenettel vissza lehessen térni a rendes, hétköznapi munkavégzéshez.

Emellett a munkáltatóknak kiemelt felelősségük van az alkalmazottaik vonatkozásában. Fokozottabban kell figyelniük a munkahelyi egészségvédelemre, fertőtlenítésre, kéztisztítók kihelyezésére. A kialakult helyzetben a dolgozóknak munkahelyi szinten is ajánlatos felhívni a figyelmét a rendszeres kézmosásra és a fertőtlenítő folyadék kihelyezésével biztosítani kell, hogy a munkahely több pontján is higiénikusan el tudják végezni a szükséges fertőtlenítést.

A megfelelő fertőtlenítés és tudatosítás mellett a reagálás része a védőeszközök biztosítása: ilyen lehet a maszk és a kesztyű. A biztonságos munkavégzést nem csupán a munkavállalók számára kell biztosítani, hanem azok számára is, akik végszükség esetén vendégként belépnek a cég területére.Természetesen, ezeknek az előírásoknak csak akkor van értelmük, ha be is tartják azokat: a szabályokat és utasításokat megszegőket szankcionálni kell.

A cég vezetésének mindig szem előtt kell tartania, hogy a legértékesebb vagyona a hosszú évek alatt felépített humánerőforrás, még akkor is, ha most nagyon nehéz időszak jön. A lojális munkaerőnek köszönheti a cég a felemelkedését és a munkatársakkal együtt ez a krízishelyzet is kezelhető.

Az oktatásnak pedig óriási szerepe van ebben: békeidőben és válsághelyzetben egyaránt. Célszerű ilyenkor a helyzetre adaptált online képzési programokat indítani, amely a jelenlegi és a járvány utáni helyzetre, változásokra készíti fel a munkatársakat. Persze a normál üzletmenet időszakában végzett képzések eredményessége ilyenkor mutatkozik meg igazán.

Szerencsések azok a cégek, akik a távmunkát, mint lehetséges megoldást már beépítették a képzéseikbe, vagy esetleg rendelkeznek releváns tapasztalattal a távoli munkavégzésről.

Manapság már számos ingyenes applikáció, platform rendelkezésre áll, hogy a dolgozók számára elrendelhetővé váljon a home office.
Ha egy cég időben gondoskodott az ehhez szükséges informatikai eszközökről, akkor nem lehet gond bizonyos munkakörökben átállni erre a munkavégzésre.

A járvány terjedésének megelőzéséhez nélkülözhetetlen, hogy a munkatársak egyáltalán ne, vagy csak minimálisan találkozzanak egymással. Az egyeztetések és értekezletek pedig már a digitális térben sem számítanak rendkívülinek.

Némi gyorstalpalóval percek alatt elsajátíthatók azok az ismeretek, amelyek egy videókonferencián vagy egy virtuális találkozón való részvételhez szükségesek. Persze mindezekre egy alaposan átgondolt tervvel fel lehet készülni.

Ne feledjük: egy jól kidolgozott üzletmenet-folytonossági terv lehetőséget biztosít a cég számára, hogy válsághelyzetben is biztosítani tudja a kulcsfontosságú üzleti folyamatainak zökkenőmentes működését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)