fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Panyi Zsolt

Tanulmányaim során, a mérnöki végzettségem megszerzése után a távközlés területére szakosodtam. 

Gyakorlati megközelítéssel, IT technológiákkal foglalkoztam 20 évet, IT infrastruktúra és biztonsági megoldások üzemeltetésben szereztem tapasztalatot, távközlési és banki szektorban. Részben ezzel párhuzamosan, illetve ezek után az Információbiztonság terén különböző megfelelési (compliance, audit) területekkel dolgoztam, illetve dolgozom.

Jelenleg információbiztonsági tanácsadóként dolgozom pénzügyi és távközlési szektorbeli ügyfelekkel.

 Korábbi projekt tapasztalataim:

  •      Informatikai biztonság területen; hálózati határvédelem, titkosítás, naplózás, forgalomelemzés
  •      IT alapinfrastruktúra (IP network, security) üzemeltetés
  •      Adatközpont és telephelyi infrastruktúra létesítése, üzemeltetése, migrációs projektek
  •      Sérülékenység menedzsment
  •      ISO 27001 szerinti IT auditok
  •      Információbiztonsági szabályzások
  •      Üzletmenet-folytonosság kialakítása
  •      Projektmenedzsment

Oktatott tárgy:

Blokklánc technológia

Az utóbbi években több iparágban hódító útjára indult egy új információ tárolási/elosztási eljárás, az úgynevezett blokklánc technológia.  Egy matematikai modellen alapuló, elméletben meg nem hamisítható, harmadik fél közreműködése nélkül működő, elosztott rendszerről beszélünk, ami alkalmazásában nagy lehetőségeket vetít előre.

Eredetileg decentralizált banki szolgáltatások megvalósítására alkották meg (Bitcoin) az alapjait, jónéhány virtuális valuta jött létre és máig is működik blokklánc alapon.

Mára viszont szerteágazó területen pénzügyi és ipari megoldásokhoz, szolgáltatásokhoz alkalmazzák, új formákat kínál az elszámolásokhoz, különböző termékek (pl. gyógyszerek, drágakövek) származásának lekövetésére is alkalmazható.

A blokklánc az adatmegosztás, átláthatóság és bizalom terén méginkább változást hozhat a jövőben, ott, ahol a partneri kapcsolat megkérdőjelezhetetlen hitelességű adatokon alapszik.

Az előadás összefoglaló áttekintést nyújt a technológia alapjairól, történetéről, napjainkban történő felhasználásáról, lehetőségeiről.