fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Csalásmenedzsment: az MNB új ajánlása

Megérkezett tavaly decemberben a CSALÁSMEGELŐZÉSRE, CSALÁSMENEDZSMENTRE vonatkozó új MNB ajánlás!

A Magyar Nemzeti Bank 12/2022. (VIII.11.) számú ajánlása a belső védelmi vonalak kialakításáról és működtetéséről, a pénzügyi szervezetek irányítási és kontroll funkcióiról

A 12/2022-es MNB ajánlás a pénzügyi szervezeteknek ad segítséget, mégpedig a teljes belső védelmi vonalaknak kialakításában. Az ajánlás az előző verzióhoz hasonlóan a belső védelem kialakításáról, annak működtetéséről fogalmaz meg elvárásokat és 2023. január elsejétől lépett hatályba.

Röviden felsoroljuk azokat az elemeket, amelyek nélkülözhetetlenek a belső védelmi vonalak kialakításához és működtetéséhez:

 • Felelős belső irányítás
 • Csalásmenedzsment
 • Belső kontrol rendszer
 • A belső védelmi vonalak kialakításának és működtetésének speciális kérdései
 • Átláthatóság és a belső védelmi vonalakkal kapcsolatos nyilvánosságra hozatal

Az MNB ajánlás tételesen foglalkozik a csalásmenedzsment területtel.

A csalásmenedzsment tekintetében az MNB fontosnak tartja az alábbiakat.

 • olyan csalásmegelőzési és eseménykezelési kultúra kialakítása, amely a bekövetkezett csalások tekintetében a zéró toleranciára törekszik, és a preventív megoldásokat helyezi fókuszban.
 • külön a szervezeti egységekhez, csoportokhoz, munkakörökhöz mérten kell összeállítani egy olyan oktatási rendszert, amelyben az érintett munkavállalók megismerhetik a területükhöz tartozó csalási eseményekkel, valamint az ezekhez tartozó megelőzési kontrolokkal.
 • Rendelkezzen a szervezet meghatározott és az irányítási funkciót betöltő testület által jóváhagyott, a csalások megelőzésére és kezelésére vonatkozó stratégiával és politikával.
 • A szervezet a csalások megelőzésével és kezelésével járó feladatok koordinálására önálló kompetenciaközpontot vagy szervezeti egységet hozzon létre, vagy valamely belső kontroll funkciót ellátó területet jelöli ki.
 • Belső csalások megelőzésére alkalmazzon monitoring rendszert, amely tartalmazza a jelentős kockázati eseményeket

 

Összefoglaló ábra a csaláskezelési és csalásmenedzsment tevékenységről

 Összefoglaló ábra a csaláskezelési tevékenységről

Amennyiben valakit érint, vagy érdekel az ajánlás, keresse a FORTIX-ot bizalommal. Segítünk értelmezni, felmérni a jelenlegi helyzetet, bevezetni a szükséges intézkedéseket.

Előző blogbejegyzésünk az 1/2023. (I. 17.) MNB rendeletről: https://www.fortix.hu/megjelent-az-mnb-elso-rendelet-2023-ban/ 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

  (*)