fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Android vs ios

Nem könnyű eldönteni, hogy melyik mobil operációs rendszer a biztonságosabb. Mindegyik mellett szólnak érvek és ellenérvek is. Az alábbiakban megnézzük, melyik operációs rendszer miért jó és miért nem. A célunk az, hogy segítsünk eldönteni az olvasó számára azt a nehéz kérdést: vajon melyik operációs rendszer a biztonságosabb? 

Régebben a kiberbűnözők inkább az asztali gépekre, valamint a laptopokra fókuszáltak. Manapság viszont azt lehet megfigyelni, hogy egyre több támadás éri az okostelefonokat, tableteket is. Ezért lehet érdekes kérdés, hogy melyik mobil operációs rendszer a biztonságosabb a fent említett kettő közül.  

Vélhetően azért tartják az iOS operációs rendszert biztonságosabbnak – vagy azért állítja az Apple –  hogy az iOS biztonságosabb, mert egy zárt operációs rendszerről beszélünk, ahol nem láthatják a fejlesztők a forráskódokat, az eszköz erőforrásaihoz a hozzáférés egy szigorúan szabályozott API-n keresztül történik az applikációk számára. Valamint a felhasználók sem módosíthatják (egykönnyen) a rendszer kódjait. A másik érv az iOS mellett az, hogy a kiadott frissítések minden támogatott eszközhöz eljutnak. Ezzel szemben az Android rendszere nyílt-forráskódú, és a rendszert bármely gyártó licenszelheti és személyre szabhatja azt. A fejlesztők szabadon hozzáférhetnek a rendszer kódfájljaihoz. Ebből az is következhet, hogy némelyik fejlesztő még gyengíthet is az Android biztonságán. Természetesen, főleg nagy és neves gyártóknál, ez épp fordítva is lehet. A fejlesztők épp növelhetik is a rendszerek biztonságát, illetve gondoskodnak arról, hogy a frissítések mihamarabb eljussanak az eszközökre. 

A másik lehetséges probléma az, hogyha új frissítést ad ki a Google az Android-ra, akkor abban a hackerek egyből megpróbálhatják megkeresni a biztonsági réseket. Az Androidot azért is célozzák jobban a hackerek, mert olcsóbb infrastruktúra kell a kártékony kód fejlesztéséhez és a malware teszteléséhez. Ráadásul összességében több eszközön fut Android operációs rendszer, mint iOS. 

A legfontosabb dolog a felhasználók számára az, hogy mindig tartsák naprakészen az operációs rendszert. Teljesen mindegy, hogy Android vagy iOS, az elavult operációs rendszereken folyamatosan nő a kockázat egy új, kihasználható sérülékenység felfedezésére és publikálására. Ebben a hackerek naprakészek és azonnal elkezdik ezen gyengeségek kihasználását. Tehát legyünk gyorsabbak és mindig a lehető leghamarabb telepítsük a frissítéseket eszközeinkre. 

A másik, szintén fontos dolog az, hogy csak olyan szoftvereket telepítsünk, amelyek megbízható forrásból származnak, legyen a felhasználónak Android vagy iOS alapú eszköze. 

A harmadik pedig, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg átverés. 

Manapság egyre elterjedtebbek a social engineering támadások. A támadó célja többnyire a haszonszerzés. Ide tartoznak például a phishing e-mailek, sms-ek és telefonhívások is. Ezekben az esetekben nem számít, hogy az illető milyen operációs rendszert használ az eszközén.   

Összességében azt mondhatjuk, hogy nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy melyik mobil operációs rendszer biztonságosabb. Ugyanakkor kisebb fenyegetettségnek vannak kitéve azok a felhasználók, akik tudatosan használják eszközeiket. Az ő esetükben mindegy, hogy melyik operációs rendszert használják, mert rendszerük naprakész, megnézik, hogy mikor, hova, mire kattintanak. Így kevesebb az esély arra, hogy áldozatul essenek egy támadásnak.  

Szerző: Szalka Marcell

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)