fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

Amikor a fekete hattyú kifehéredik, azaz miért fontos a helyes hozzáállás válságkezeléskor?

A „Black Swan” (szó szerint fekete hattyú) egy kifejezés arra az esetre, amikor olyan váratlan esemény történik, amely nagy horderejű változásokat idéz elő. Mondhatnánk akár azt is, hogy beüt az a bizonyos ménkű.

A Black Swan elmélet (2007) Nassim Nicholas Taleb nevéhez kötődik, aki forradalmasította a vállalati hozzáállást a kockázatkezelés és üzleti-előrejelzések terén.

Az egyik legfontosabb üzenet, amit közvetíteni próbált, hogy a jelenlegi kockázatkezelési modellek nem eléggé hatékonyak és nagyon sok lehetőséget hagynak az előre megjósolhatatlan krízisek bekövetkezésének. Mindezek a nem megfelelő perspektívából adódnak.

Visszatekintve az elmúlt egy évre, megfigyelhető, hogy mennyire beigazolódik ez az elmélet a kritikus infrastruktúrákat érintő krízisek esetén.

Gondoljunk csak a 2018 év decemberében történt esetre, amikor egy drón belépett a londoni Gatwick repülőtér légterébe, melynek következtében az összes járatot a földön tartották több napon át. Ezt az incidenst az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma „példátlannak” és „megjósolhatatlannak” minősítette.

Egy ilyen eset után kár is lenne vitatkozni Taleb-bel, amikor az állítja, hogy ezek a megjósolhatatlan „fekete hattyú” típusú incidensek mind a szemlélettől függenek, főleg ha belegondolunk, hogy korábban is észleltek és regisztráltak már drón-aktivitást repterek környékén, mégsem törődtek vele. Egészen eddig.

Az elmúlt két évben többször is előfordult, hogy drónok ütköztek repülőgépekkel a londoni Heathrow-n és Quebec City-ben, jelentős késéseket okoztak a Gatwick-en (hasonlóan a decemberi esethez, csak kisebb mértékben) és a Dubai-i reptéren is történtek drónos terrorista megmozdulások.

Mindezeken felül a Szövetségi Légügyi Hatóság már évek óta folyamatosan figyelmeztet a megnövekedett veszélyes drón-aktivitásról és tanulmányt is adott ki a lehetséges ütközések forgatókönyvéről.

Ezek az előzetes figyelmeztetések teljesen más képet festenek – szemben azokkal, amiről a média és a kormányzati nyilatkozatok beszélnek -, mivel már nem annyira ritkák ezek a „fekete hattyúk”.

Csakúgy, mint az az eset, amikor 2017-ben egy zsarolóprogram alapjaiban döntötte romba a Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat kritikus infrastruktúráját. A támadás következtében óriási mértékű leállás történt és sokakat meglepetésként ért még azután is, hogy az előző évben más országokban hasonló támadásokat intéztek kórházak ellen.

Ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a kilátások feltérképezése és a felkészültség.
Lehetetlen, hogy minden kockázatot szemmel tartsunk és mindig lesznek váratlan fordulatok.
Kifejezetten fontos viszont, hogy mindvégig legyünk nyitottak és próbáljunk annyi ritka fekete hattyút hétköznapi fehérré változtatni, amennyit csak lehet.

(forrás: www.thebci.org)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)