fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

A home office tapasztalatai

Sok cég értékeli ezekben a hetekben azt, hogy mennyire sikeres a home office vagy éppen milyen problémák léptek fel az otthoni munkavégzés során.

Az egyik ilyen magyar telekommunikációs cég által készített online felmérésből az derül ki, hogy az otthonról dolgozók 40%-a érzi kevésbé hatékonynak a munkavégzését, és legtöbben a kollégákkal való interakciót, a rendezett munkaidőt, valamint a normális öltözködést hiányolják home office-ból.

A megkérdezett 850 válaszadó fele örül annak, hogy a bejáráson megspórolt utazási idejét magára fordíthatja, és többet lehet a családjával, ugyanakkor a válaszadók 38%-át a rossz internetkapcsolat hátráltatja feladatai ellátásában.
Noha a többség boldogul, mégis nagy változásokat hozott a home office terén a veszélyhelyzet kihirdetése: a válaszadók közel harmada kezdett el mikrofont vagy headsetet használni, míg webkamerát negyedük alkalmaz az új időszaktól kezdve. Alkalmazásaik közül legtöbben – 36% – a Skype-ot, míg 26,3%-uk MS Teams-et használ online munkahelyi kommunikációjához, megbeszélésekhez, 26,2%-nak pedig egyáltalán nincs szüksége appra munkavégzéséhez.

Ez a felmérés is azt mutatja, hogy mind a cégek, mind a munkavállalók életében fordulatot hozott a kényszerszülte otthoni munkavégzés elrendelése.

Persze a cégeknél – így a FORTIX ügyfeleinél is – számos problémát hozott felszínre az új munkavégzési mód: gyakori, hogy nem volt elég laptop a cégeknél, így nem volt más választás, az asztali gépeket kellett hazavinni és üzembe helyezni.

Számos problémát okozott, hogy keveredtek a céges és saját informatikai eszközök, ez pedig a tárolt adatok keveredésével jár, ami sok problémát eredményezett a vírusvédelem szempontjából.
A saját informatikai eszközök használata gondot jelent a felhasználók nyilvántartása, monitorozása területén is, nem ellenőrizhető, hogy ki mikor lépett be, illetve ki, milyen hálózatot használt, milyen oldalakat látogatott vagy éppen milyen adatokhoz, dokumentumokhoz fért hozzá a rendszerben.

Sok vállalkozásnál a távoli hozzáférés kapcsán is merültek fel problémák: kiderült, hogy VPN (Virtual Private Network) nem megoldott, így a használt eszköz követhető, ami biztonsági kockázatot jelent.
A multifaktoros azonosítás (MFA) nélküli távoli kapcsolat is sokszor előfordult az elrendelt munkavégzések során, valamint sokan használták a mobiltelefonra kitett, védelem nélküli alkalmazásokat.

A FORTIX már járvány legelején elrendelte munkavállalóinak a home office-t. Mi is több problémával szembesültünk, de folyamatosan finomhangoltuk az otthoni munkavégzést.
Bosszantó, de megoldható fennakadást okozott olykor, hogy a kamerahasználat hiába volt engedélyezett a Windows-ban, a vírusvédelmi szoftver, vagy bizonyos alkalmazások mégis tiltották a kamerahasználatot, ezt a hibát az ismételt engedélyezésekkel tudtuk orvosolni.
A biztonságos munkavégzés és adatvédelem érdekében a belső fájlszerver eléréséhez a biztonságos hálózatot (VPN) használjuk, erre a munkavégzés során külön figyelmet kellett fordítanunk. Megtanultuk azt is, hogy a gyakori értekezletek és telefonos egyeztetések miatt mennyire fontos egy kényelmes jól használható, lehetőleg vezetékes fülhallgató.

A FORTIX a koronavírus-járvány miatt, az óvintézkedések betartása érdekében átállt az online-képzésre.
Egyszerűsítettük az adminisztrációt, a Microsoft Forms- segítségével intézzük a jelentkezéseket, tudásfelméréseket, teszteket végzünk, tanfolyami naplót vezetünk vagy éppen elégedettséget mérünk.
A képzés előtt elektronikusan küldjük ki a képzési tájékoztatót, a részvételi útmutatót és a technikai részleteket (pl. ingyenesen elérhető MS Teams link). Ügyfeleinknek a papíralapú tanúsítvány megérkezéséig sem kell aggódniuk: a tanúsítványt elektronikus formában is biztosítjuk. Az online rendszerünket az e-számla kiállításával, illetve igény esetén az elektronikus teljesítésigazolás megküldésével is felhasználóbaráttá tettük.

A képzésen résztvevő hallgatóink számára biztosítjuk a tananyag (munkatankönyv) letöltését, de az online-oktatás során – a kiscsoportos feladatvégzés érdekében – arra is van lehetőség, hogy virtuális tanulócsoportokat hozzunk létre.
Az oktatásnál használt informatikai megoldások lehetővé teszik hallgatóinknak a feladatok, dokumentumok valós idejű szerkesztését.
A képzési felületen file-ok is megoszthatók, amelyhez a jogosultsággal rendelkezők hozzáférhetnek, ezáltal biztosítható a közös, hatékony tanulás. Ha pedig grafikai megoldásokra van szükség hallgatóink képzésekor, akkor ez a digitális rajztáblán (Whiteboard) keresztül megvalósítható.
A Microsoft Teams-szel a képzésben résztvevők a lehetőségek kimeríthetetlen tárházával találják magukat szemben.

A felsorolt eszközök használatával a FORTIX Academy online-képzéseit választók a munkavégzés mellett rugalmasan be tudnak kapcsolódni az oktatásba. A kiváló informatikai háttér, a tananyag és a remek oktatók biztosítják azt, hogy hallgatóink a mai kor igényeinek megfelelő, piacképes tudást szerezzenek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

    (*)