fbpx
+36 1 781 4842 info@fortix.hu

8 alapvető intézkedés, amellyel minimalizálhatjuk a koronavírus cégünket érintő hatásait

Az új típusú koronavírus kitörése és eszkalálódása kapcsán – miközben az üzletmenet-folytonossággal foglalkozó szakemberek a pandémiás hatásokra és a reagálásra összpontosítanak – számos kérdés vetődik fel az egyes szervezetek felkészültségére, bizonytalan események kezelésére vonatkozóan.

A pandémiák természetüknél fogva képesek a társadalom egészének zavarására. Bár a higiéniai protokoll (kézmosás) bevált gyakorlat, a védekezéssel kapcsolatos átfogó feladatokat a vállalatok vezetőinek szükséges kézben tartaniuk.

A FORTIX Consulting azt javasolja, hogy a szervezet proaktívan készüljön fel a hatékony pandémiás válaszra és a járvány-kitörés hatásainak korlátozására.

Ennek lépései a következők:

 1. Gondoskodjunk arról, hogy a menedzsment és a csoportvezetők tisztában legyenek a szervezet prioritási tevékenységeivel, kritikus folyamataival, szakembereivel, készségeivel és a minimális személyzeti szabályozással (információk, amelyeknek rendelkezésre kell állniuk a BCP-ben).
 2. Készüljünk fel a várható munkavállalói távollétekre, pl. annak ismeretével, hogy mely alkalmazottakat képezték ki és nyújthatnak támogatást azon területekre vonatkozóan, akik a betegség miatt nem tudják ellátni feladatukat (különösen azok, akik prioritást élveznek).
 3. A vállalat működési szabályzatát módosítsuk a következőkre vonatkozóan:
 • Otthoni munkavégzési lehetőségek biztosítása (vagy bővítése), figyelembe véve a biztonságos hálózati kapcsolatokat, az általános információbiztonságot és a sávszélességet / teljesítmény követelményeket
 • Támogassuk a személyes találkozók helyett a telefonos vagy videokonferenciák szélesebb körű használatát
 • A rugalmas munkaórák bevezetésével csökkenthetjük a munkahelyen munkát végzők számát
 • Csökkentsük a kollégák nagy közösséggel való érintkezési felületeit (például konferenciák, a munkavállalók születésnapjai vagy más társadalmi események).

   4. Alkalmazzunk világos, folyamatos kommunikációs stratégiát a szervezet egészében, hogy minden érdekelt fél (nem csak az alkalmazottak) tisztában legyen a járványpolitikával és a cselekvési tervekkel.

   5. Intézkedjünk arról, hogy a munkahelyen – hozzáférhető és látható helyen – rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű tisztító- és higiéniai termék, (a munkahelyi higiénia betartása kollektív felelősségvállalás).

   6. Ellenőrizzük, hogy az alkalmazottak, az ügyfelek és a beszállítók tisztában vannak-e a szervezet pandémiás és / vagy üzletmenet-folytonossági stratégiájával és az alternatív munkafolyamatokkal, valamint azzal, hogy azok hogyan érintik őket.

   7. Jelöljünk ki egy olyan felelős személyt, aki ellenőrzi a hivatalos információforrásokat, valamint aki kérheti az egészségügyi, felügyeleti és más releváns szervek tanácsát és segítségét.

   8. Gondoskodjunk arról, hogy a Szervezet kerülje a közösségi média megbízható információk forrásaként való felhasználását (kivéve, ha az hivatalos vagy megbízható felek részéről érkezik) és ezt megerősíti az alkalmazottak felé is.

   A FORTIX Consulting felkészült szakértői csapata hatékonyan tudja támogatni a fenti felkészülési feladatokat.

   (Forrás: BCI)

    A Koronavírus terjedési területei, 2020. február 25-i állapot.
    Forrás: Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE

    Iratkozzon fel hírlevelünkre!

     (*)